Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 18 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze sneakers van Michael Jordan zijn nu officieel de duurste ooit

Het allereerste paar Nike Air Jordan 1 van Michael Jordan is voor een recordbedrag geveild bij Sotheby’s. Het zijn nu de duurste sneakers ooit.

Iedereen die ook maar een beetje van sport houdt, zit in de geniale Netflix-documentaire The Last Dance. Daarin komt niet alleen de carrière van Michael Jordan naar voren, maar ook alles daaromheen. Zo ook zijn eerste contract met Nike, dat resulteerde in zijn eigen schoen Air Jordan.

Duurste sneakers ooit

Het bewuste paar Air Jordan 1 was in het bezit van Jordan Geller, tevens eigenaar van het schoenenmuseum Shoezeum. “Dit zijn de meest iconische en begeerde sneakers ooit”, aldus Geller vorige week. “Timing is alles. Met de hype rond de documentaire The Last Dance in ogenschouw is dit het uitgelezen moment om de schoenen te veilen. Het was mooi om ze in bezit te hebben. Toch hebben mijn vrouw en ik besloten het paar te verkopen bij Sotheby’s aan de hoogste bieder.” Puik staaltje inschattingsvermogen, te weten dat hij ze verkocht heeft als duurste sneakers ooit.

Sotheby’s schatte de verkoopprijs van het paar Air Jordan 1 van Michael Jordan in tussen de 100.000 en 150.000 dollar. Maar kenners, inclusief Geller, hadden al het gevoel dat dit wel eens behoorlijk wat hoger kon uitpakken. De duurste sneakers ooit tot nu toe waren een paar afgesleten hardloopschoenen van Nike, ook bekend als Moon Shoes. Deze werden geveild voor 437.000 dollar. Voor de rood-witte AJ1’s werd 560.000 dollar betaald.

Eerste Nike Air Jordan 1 van Michael Jordan

De nieuwe eigenaar is nu in het bezit van het allereerste paar Nike Air Jordan dat Michael Jordan droeg tijdens een wedstrijd met de Chicago Bulls, in 1985. De duurste sneakers ooit zijn in 1984 ontworpen door Peter Moore, maar het had niet veel gescheeld of ‘His Airness’ had nooit op Nike gespeeld.

Converse was in die tijd het grote merk en de talentvolle rookie wilde zelf het liefst op Adidas spelen. Op advies van zijn ouders ging hij toch in op een uitnodiging van Nike. Dat leverde hem uiteindelijk een contract van 250.000 dollar op. En dat terwijl de grote sterren van toen niet meer dan 100.000 dollar verdienen met schoenencontracten.

Check ook: Dit is de soundtrack van The Last Dance met alle muziek per aflevering

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.