Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

De liefde voorbij: Star Wars-ster was bijna de nieuwe James Bond

Niet Pierce Brosnan, maar Liam Neeson was midden jaren negentig bijna de nieuwe James Bond. Dat heeft de Star Wars-acteur onthuld. Zijn vrouw stak er echter een stokje voor met het ultieme ultimatum.

Liam Neeson heeft na de Taken-films een lucratief Hollywood-pad genomen. De afgelopen jaren speelde de ondertussen 70-jarige acteur in B-film na B-film, vaak hersenloze actiefilms waarin Neeson op de vlucht is of juist zelf op iemand jaagt. Taken, keer tien.

Liam Neeson als James Bond?

Van die films waarvan Bruce Willis er ook een hoop op zijn CV heeft staan: goedkope producties waarbij het vooral belangrijk is dat er een bekend gezicht op de poster staat. Inspirerend? Zelden, maar voor iconen als Neeson is het wel een simpele doch effectieve manier om geld te verdienen tijdens een periode dat je als acteur niet meer opgebeld wordt om de jonge hunk te spelen.

Toch speelde Liam Neeson bijna in een actiefranchise van een compleet ander kaliber. Ver voor hij Qui-Gon Jin speelde in de Star Wars-prequels, werd hij namelijk gevraagd voor de filmrol der filmrollen, zo onthulde de Noord-Ierse acteur afgelopen week tijdens een interview met Rolling Stone. De beste man is naar eigen zeggen in de jaren negentig meermaals door 007-producente Barbara Broccoli gepolst of hij James Bond zou willen spelen. Dé grote vraag.

Vrouw stelde ultimatum

Helaas is het er nooit van gekomen. Neeson is gelukkig niet te beroerd om uit te leggen waarom niet: zijn vrouw stak er een stokje voor.

“Ik ken de Broccolis. Ze keken naar veel acteurs. Schindler’s List was uitgekomen en Barbara had me een paar keer gebeld om te vragen of ik geïnteresseerd was, en ik zei: ‘Ja, ik zou geïnteresseerd zijn.’ En toen zei mijn lieve vrouw, God hebbe haar ziel, tegen me terwijl we de film Nell aan het opnemen waren: ‘Liam, ik wil je iets vertellen: als je James Bond gaat spelen, dan gaan we niet trouwen.'”

Liam neeson in taken
Liam neeson in Taken (Afbeelding: 20th Century Fox)

Het bed in

Neeson koos voor de liefde. Een goede keuze, want de twee waren meer dan vijftien jaar gelukkig getrouwd, tot zijn vrouw, de actrice Natasha Richardson, om het leven kwam bij een skiongeluk. Uiteindelijk werd het een andere Ier, Pierce Brosnan, die in 1995 ten tonele verscheen als James Bond in Goldeneye. De rest is geschiedenis.

“Zee meende het! Kom op, er zijn al die prachtige meisjes in verschillende landen die het bed in en uit gaan. Ik weet zeker dat een groot deel van haar besluitvorming daarop gebaseerd was!” Gelukkig kan Neeson er nog altijd om lachen. Plus: met een omvangrijk CV en een geschat vermogen van 150 miljoen dollar is de Star Wars-acteur alles behalve een could have been. Zo wordt elke grote acteur continu gepolst voor nieuwe rollen, waarvan ze slechts een fractie daadwerkelijk aan kunnen nemen.

Disney+ aast op hit met Star Wars-actrice in nieuwe true crime-film

Verrassend pittige mening over Star Wars

Over Star Wars gesproken: Qui-Gon Jin dook natuurlijk op aan het einde van de serie Obi-Wan Kenobi, maar daar blijft het wat de 70-jarige acteur ook bij wat de megafranchise betreft. Neeson was onlangs te gast bij de Amerikaanse talkshow Watch What Happens Live!, waar hem gevraagd werd of hij interesse zou hebben in een terugkeer.

Zijn antwoord is verrassend… eerlijk: “Nee, dat heb ik niet. Er zijn zoveel spin-offs van Star Wars. Het verwatert voor mij, en het heeft het mysterie en de magie op een vreemde manier weggenomen.” Ouch. Ook als Star Wars-fan kun je het echter niet geheel oneens zijn met zijn kijk op de franchise. Ach, we hebben gelukkig nog The Mandalorian om naar uit te kijken. En als je echt meer Liam Neeson in Star Wars wil zien, dan kun je altijd nog de animatieserie Tales of the Jedi kijken, van vorig jaar. Daarin is de acteur ook te horen als Qui-Gon Jin. Toch nog een beetje Star Wars!

GQScreenCrush

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.