Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Gaat DC Marvel achterna? ‘Publiek liep zaal uit bij Aquaman 2’

Niet alleen Marvel struikelt over de toekomst van superheldenfilms. Ook DC Studios worstelt naar verluidt met wat nu al de ‚Äėslechtste DCEU-film ooit‚Äô wordt genoemd.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania had het tij moeten keren. Na een rommelig en vooral tegenvallend Phase 4 hoopten fans op een nieuw begin voor het Marvel Cinematic Universe. Focus. Een grote nieuwe schurk als opvolger van Thanos, een doel om naar toe te werken, met de Avengers-film die voor 2025 op de planning staat als Endgame-equivalent.

Gaat DC Quantumania achterna?

Helaas was het gedroomde begin van Phase 5 niet het wonder waar fans op hoopten. In tegendeel: Quantumania is de slechtst beoordeelde film in de geschiedenis van het Marvel Cinematic Universe. Een absoluut dieptepunt op Rotten Tomatoes. Na een initieel topweekend in de bioscopen lijkt nu ook de box office een duikvlucht te nemen. Ondertussen heeft Marvel Studios-baas Kevin Feige het op aandringen van Disney-CEO Bob Iger al over een grote koerswijziging.

James Gunn is aan de overkant, bij DC dus, al druk bezig met een grote koerswijziging. Onlangs onthulde hij zijn plannen voor een nieuw, verbonden DC Universe op het witte doek én op streamingdiensten. Klein probleem: die nieuwe toekomst laat nog even op zich wachten, en ondertussen zijn er nog films van het oude bewind die in de pijplijn zitten. Gunn zal als CEO dus ook moeten leven met projecten die hij zelf compleet anders zou hebben aangepakt.

Aquaman and the Lost Kingdom

Maar ja, een film als Aquaman 2 schrap je niet zomaar even. Toch is dat ongetwijfeld een optie waar Gunn en co. de afgelopen weken over na hebben gedacht. Niet alleen Quantumania, maar ook het nieuwste grote wapenfeit van DC Studios lijkt namelijk een misbaksel van een film te gaan worden.

De originele Aquaman was een grote hit in 2018, en een welkom contrast ten opzichte van het geflopte Justice League uit het jaar daarvoor. Sterker nog, Aquaman is nog altijd de grootste DC-film aller tijden, met een box office van 1.1 miljard dollar. Later dit jaar komt Aquaman and the Lost Kingdom uit. Eindelijk een sequel, na vijf jaar wachten. DC hoopt uiteraard opnieuw op een megahit, een lucratieve zoethouder tot de plannen van Gunn hun vruchten afwerpen.

Rampzalige test screenings

Lucratief of niet, het lijkt erop dat Lost Kingdom net zoals Quantumania een grote tegenvaller gaat worden. Meerdere bronnen beweren namelijk dat Aquaman and the Lost Kingdom het absurd slecht deed tijdens test screenings. Studio’s laten vaak aankomende films alvast aan een klein publiek zien, met als doel om bijvoorbeeld feedback te verzamelen voor eventuele reshoots. Zodat films dus nog aangepast kunnen worden, soms met compleet andere eindes als gevolg. De klant is koning.

Vooropgesteld: we hebben het hier over¬†leakers, anonieme bronnen met spannende namen op Twitter. Neem dit nieuws dus met een korrel zout. Maar de gereputeerde¬†leaker¬†ViewerAnon had afgelopen week het volgende te delen over Aquaman 2: ‚ÄúIk zal eerlijk zijn, we zijn een half dozijn test screenings verder en het ziet er niet goed uit. Ik heb het laatste half jaar consequent gehoord dat de film saai is, niet zo goed als de eerste is, en mogelijk een van de slechtste DCEU-films ooit.‚ÄĚ Ouch!

CGI-crew verklaart flop Ant-Man 3 en fileert Marvel tot op het bot

Publiek liep weg

‚ÄúDit is √©√©n van de rotte dingen van een scooper te zijn: Ik wil films niet afkraken, maar op een gegeven moment, als mensen weten dat er veel test screenings zijn geweest, wordt onze stilte veelzeggend. Ik mag Wan [de regisseur], ik weet dat hij het moeilijk heeft gehad met deze film, ik hoop dat het goed komt.‚ÄĚ

Helaas blijft het niet bij √©√©n¬†scooper. Meerdere gereputeerde bronnen bevestigen het nieuws. Sterker nog, het testpubliek is zelfs naar verluidt de zaal uit gelopen. CanWeGetSomeToast tweette: ‚ÄúMensen liepen weg. Ik hoor vergelijkbare slechte dingen over #AquamanAndTheLostKingdom, en dat is jammer want ik heb het script daarvan meer dan een jaar geleden gelezen en het was eigenlijk best goed.‚ÄĚ

Big Screen Leaks meldde: ‚ÄúEr is een reden waarom ik alle vragen over Aquaman and the Lost Kingdom heb vermeden, maar nu @ViewerAnon het naar buiten heeft gebracht, doet het me geen plezier om wat hij zegt te onderschrijven en u te vertellen dat testscreenings voor deze film niet goed waren. Ik hoop echt dat Wan deze film nog weet te repareren voor december.‚ÄĚ

Koerswijzigingen voor december

Een andere leaker claimt zelfs dat Jason Momoa vanwege de staat van Aquaman 2 de DC-schurk Lobo gaat spelen in de aankomende DC-films van James Gunn. Oftewel: dat de film zo slecht is dat de acteur afscheid neemt van Aquaman en een nieuwe rol krijgt in het aangekondigde DC Universe. Dat blijft voorlopig pure speculatie, maar één ding moge duidelijk zijn: het plaatje ziet er niet echt fraai uit.

Hopelijk zijn de signalen vanuit de test screenings ietwat overdreven en kan regisseur James Wan de film nog redden voor december. Aquaman and the Lost Kingdom staat namelijk op de planning voor 25 december. Reshoots en nieuwe edits kunnen een film compleet transformeren. Beide kanten op. Hopelijk maken DC en Wan de juiste keuzes.

CanWeGetToastBSL

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.