Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

11 nieuwe Star Wars-films en series, incluis een Grogu-blockbuster

Met de aankondiging van een nieuwe Baby Yoda-film zit de pijplijn wat Star Wars-films en series betreft tjokvol. We zetten alle aankomende projecten op een rijtje.

Star Wars is wat series betreft springlevend: The Mandalorian bezorgde Disney+ een droomstart, The Clone Wars kreeg onlangs alsnog het einde dat de animatieserie verdiende en Ahsoka wist fans afgelopen jaar te bekoren.

De onzekere filmtoekomst van Star Wars

Op het witte doek is het echter al een tijdje stil. The Rise of Skywalker was een op zijn zachtst gezegd teleurstellende afsluiter van een kwakkelende nieuwe filmtrilogie. Sindsdien, 2019 dus, hebben we geen nieuwe Star Wars-blockbusters meer kunnen zien in de bioscoop.

Het is niet dat Lucasfilm de hoop heeft opgegeven; de afgelopen jaren werden tig nieuwe filmprojecten binnen het universum van George Lucas aangekondigd, om vervolgens gecanceld of eindeloos uitgesteld te worden. Lucasfilm en Disney kwamen er duidelijk niet uit. Hoe moet het volgende hoofdstuk van Star Wars eruit gaan zien?

Nieuwe Grogu aka Baby Yoda-film aangekondigd

Dat het succes van de series op Disney+ een uitweg biedt, is afgelopen week concreet gemaakt met meganieuws. The Mandalorian krijgt een vervolg in de bioscoop. Din Djarin en Grogu worden filmhelden in een nieuwe blockbuster van Iron Man-regisseur Jon Favreau, een project dat eind dit jaar in productie zal gaan.

Daar komen nog een aantal concrete grote filmprojecten bovenop die vorig jaar tijdens Star Wars Celebration werden onthuld. Waaronder een grote comeback voor het controversiële personage Rey, gespeeld door Daisy Ridley.

Alle aankomende films en series op een rijtje

Ben je net zoals wij het overzicht nu helemaal kwijt van wat er nou wel en wat niet nog aan zit te komen in de wereld van Star Wars? We maken de balans voor je op met het onderstaande overzicht van alle Star Wars-series en films die (vooralsnog) de komende jaren uit gaan komen.

Star Wars: The Acolyte (2024)

The Acolyte is een gloednieuwe serie die zich tijdens de High Republic afspeelt, een gloednieuw tijdperk dat de afgelopen jaren al verkend werd in een reeks nieuwe boeken en comics. De show wordt geregisseerd door Russian Doll-showrunner Lesley Headland en wordt beschreven als een ‘mystery’.

Squid Game-ster Lee Jung-Jae en Logan-actrice Dafne Keen spelen een Jedi Master en Padawan. De sterrencast bestaat verder onder anderen uit Dean-Charles Chapman (Game of Thrones), Carrie-Anne Moss (The Matrix) en Joonas Suotamo als een Wookiee-Jedi. Poah! Helaas geldt voor vrijwel elke aankomende Star Wars-serie dat we enkel grofweg weten in welk jaar ze uitkomen. Een exactere releasedatum laat nog op zich wachten.

THE ACOLYTE Star Wars serie Disney+
(Afbeelding: Lucasfilm)

Star Wars: Skeleton Crew (2024)

Jon Watts, de regisseur van de meest recente Spider-Man-films, gaat aan de slag met Star Wars! Zijn nieuwe serie speelt zich in het tijdperk van The Mandalorian af, met Jude Law in de hoofdrol. Qua verhaal weten we nog praktisch niets, maar de show is door Watts al beschreven als een throwback naar jaren tachtig-films zoals The Goonies. Ook tof: de regisseurs van megahit Everything Everywhere All at Once nemen ook een aflevering voor hun rekening.

The Acolyte Jude Law Star Wars serie
(Afbeelding: Lucasfilm)

Andor seizoen 2 (2025)

Wat ons betreft was het eerste seizoen van Andor het beste stukje Star Wars dat we in decennia op ons bordje hebben gekregen. Wat een kwaliteit, wat een frisse wind. Meer graag! Dat gaan we gelukkig krijgen ook, al is het tweede seizoen helaas uitgesteld tot 2025. Initieel stonden de nieuwe afleveringen op de planning voor aankomende zomer.

Eerste reacties Star Wars Andor Disney+
(Afbeelding: Lucasfilm)

Ahsoka seizoen 2 (onbekend)

Tegelijkertijd met de aankondiging van de nieuwe The Mandalorian-film werd ook bekendgemaakt dat Ahsoka een tweede seizoen krijgt. Verder weten we nog niets over het vervolg, maar het einde van het eerste seizoen maakte duidelijk dat we dieper in de Star Wars-mythologie rondom Peridea gaan duiken.

details ahsoka star wars serie rosario dawson shoto zwaardvechtstijl
(Afbeelding: Disney)

The Mandalorian & Grogu (onbekend)

De geruchten blijken toch onzin te zijn; Jon Favreau is nog steeds aan boord bij Lucasfilm. Sterker nog, hij werkt aan een bioscoopfilm voor Grogu en Din Djarin! In de tussentijd vragen fans zich vooral af wat deze aankondiging betekent voor de toekomst van de serie.

Mandalorian and Yoda Star Wars film
(Afbeelding: Lucasfilm)

Star Wars-film van Sharmeen Obaid-Chinoy (onbekend)

Eigenlijk zou Watchmen-showrunner Damon Lindelof deze film gaan maken, maar hij is vervangen door Peaky Blinders-showrunner Steven Knight, die samen met regisseur Obaid-Chinoy (Ms. Marvel) aan de slag gaat met een nieuw tijdperk genaamd ‘New Jedi Order’, meer dan een decennium na The Rise of Skywalker. Ook keert Daisy Ridley terug als Rey Skywalker. Nieuws waar lang niet elke fan blij mee is.

Sharmeen Obaid-Chinoy
Sharmeen Obaid-Chinoy (rechts) (Afbeelding: Lucasfilm)

Star Wars-film van Dave Filoni (onbekend)

Over de films die nu volgen weten we naast het feit dat ze er officieel aankomen nog vrijwel niets. Dave Filoni, het brein achter de meeste Star Wars-televisieseries, werkt aan een film die zich tijdens The New Republic afspeelt. Lucasfilm liet los dat Filoni’s film “de onderling verbonden verhalen uit The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Ahsoka en andere Disney Plus-series zal afsluiten.”

Dave Filoni is gepromoot tot Chief Creative Officer van Star Wars
Dave Filoni (links) (Afbeelding: Lucasfilm)

Star Wars-film van James Mangold (onbekend)

Dit project is wat ons betreft met afstand het interessantst: James Mangold (Logan, Indiana Jones) gaat 25000 jaar terug in de tijd voor een Bijbels epos, à la De Tien Geboden, over het ontstaan van de Force.” Fans krijgen na vijftig jaar aan speculatie en lore concrete antwoorden op grote vragen.

harrison ford, indiana jones, dial of destiny, disney, flop
Mangold heeft al ervaring met Lucasfilm (Afbeelding: Disney)

Star Wars-film van Taika Waititi (onbekend)

Hoewel het al een tijdje angstvallig stil blijft rondom deze film, staat ie officieel nog wel op de lijst van aankomende Star Wars-projecten. We weten enkel dat Taika Waititi (Thor: Ragnarok) aan boord is als regisseur en dat Krysty Wilson-Cairns (1917) meeschrijft.

Taika Waititi, netflix, roald dahl, overname
(Afbeelding: AFP)

Lando (onbekend)

Nog zo’n project met een onzekere status: Disney kondigde eind 2020 een spin-off-serie over een jonge Lando Calrissian aan, met Donald Glover in de hoofdrol. Sindsdien hebben we niets meer gehoord over de veelbelovende show. Aan de andere kant: Lucasfilm is de afgelopen tijd zeer transparant geweest over gecancelde films en series, en daar zat Lando niet tussen.

Lando Star Wars serie
(Afbeelding: Lucasfilm)

Star Wars-film van Shawn Levy (onbekend)

Shawn Levy weet met titels als Stranger Things, Free Guy en Deadpool 3 als geen ander hoe je humor, emotie en nostalgie kan inzetten als een effectieve cocktail. Het is officieel bekendgemaakt dat de beste man aan een Star Wars-film werkt, maar verder weten we enkel dat Levy zelf hoopt dat zijn project “a big heart” zal hebben.

shawn levy, stranger things, star wars, marvel
(Afbeelding: Getty)

Meer Star Wars voor nu

Nu al trek in meer Star Wars? Check dan de toffe nieuwe set die LEGO onlangs onthulde, of duik in de oprecht fantastische werelden van de beste Star Wars-boeken. Betere verhalen dan wat we in decennia in de films hebben gezien!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.