Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

6 keiharde Zuid-Koreaanse topfilms die je na Squid Game wilt zien

Niet alleen de Nederlandse maar ook de internationale pers bestempelden Parasite massaal als de beste film van 2019. Sterker nog, de film heeft de Oscar voor Best Picture gewonnen! Nu is ook Squid Game een Zuid-Koreaanse productie die de wereld verovert. Dat smaakt naar meer!

Tijd voor een spoedcursus Zuid-Koreaanse topfilms. Want man, ze weten daar hoe je een meeslepende thriller moet maken. We tippen zes onmisbare titels.

Zuid-Korea: wat een filmland!

Het is doodzonde dat het land amper in het westen scoort met films, want Zuid-Korea levert al sinds het begin van het millennium verfrissend unieke en vaak keiharde topfilms af. Waar Hollywood het vaak op safe speelt en niet zo snel met je verwachtingen zal spelen, schromen Zuid-Koreaanse filmmakers vaak niet om het roer compleet om te gooien.

Films die je uitdagen en spektakel bieden, zonder ontoegankelijk worden. Ter ere van het succes van Parasite en Squid Game raden we je 6 topfilms uit Zuid-Korea aan die je gezien moet hebben. Disclaimer: wij hebben maar een fractie van alle geprezen Koreaanse films gezien, dus laat vooral weten als we toppers hebben gemist! Oh ja: de trailers hieronder zijn vaak van erbarmelijke kwaliteit wat het beeld betreft, maar dat geldt niet voor de films zelf.

Oldboy (2003)

Pas op! Er is ook een moderne en belabberde Amerikaanse remake van Oldboy, waarbij totaal het punt van het origineel wordt gemist. Een lelijk staaltje Hollywood… Maar goed, terug naar het haast legendarische origineel: Oldeuboi, zoals de film in het Koreaans heet. Oh Dae-su wordt vijftien jaar opgesloten, zonder dat hij weet waarom. Op een dag wordt hij vanuit het niks vrijgelaten. Hij gaat niet alleen op zoek naar de reden van zijn gevangenschap, maar zint ook op wraak nadat hij ontdekt dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid is vermoord.

Memories of Murder (2003)

Het is 1986. Het lijk van een op gruwelijke wijze verminkte en verkrachte vrouw wordt gevonden. Een paar maanden later duiken er meer soortgelijke gevallen op in hetzelfde gebied. Al snel wordt de conclusie die iedereen vreest getrokken: Zuid-Korea heeft met een seriemoordenaar te maken. Een speciale eenheid met twee lokale rechercheurs krijgen de opdracht om de dader te vinden. Een van de spannendste films die we ooit hebben gezien.

A Bittersweet Life (2005)

Sun-woo weet als perfectionist perfect het restaurant van zijn baas te runnen. Alles loopt op rolletjes, tot diezelfde baas het vermoeden krijgt dat zijn zeer jonge vriendin vreemd gaat. Sun-woo krijgt de opdracht om de jonge vrouw in de gaten te houden, en haar te vermoorden als zij daadwerkelijk een geheime liefde blijkt te hebben. Wanner Sun-woo tot zijn eigen verbazing in die missie faalt, heeft hij een bloederige oorlog in gang gezet die niet meer gestopt kan worden.

Bron: CJ Entertainment
Bron: CJ Entertainment Bron: CJ Entertainment

The Good, the Bad, the Weird (2008)

Een western, maar dan uit Zuid-Korea. In het hilarische The Good, The Bad en The Weird proberen lokale Koreanen het schrikbewind van de Japanners te ontvluchten. Het zijn de jaren dertig van de vorige eeuw, en men besluit massaal als treinrover, bandieten of premiejager aan de slag te gaan. ‘The Weird’, een treinrover, ontdekt in een trein een bijzondere schatkaart. De meedogenloze bende ‘The Bad’ is echter naar precies diezelfde kaart op zoek, en de premiejager ‘The Good’ is ook in de buurt. De drie achtervolgen elkaar, elk met een eigen agenda en doel. Dat leidt tot een spectaculaire race vol humor en bizarre scènes.

The Man from Nowhere (2010)

Tae-sik Cha is de baas van een vervallen lommerd. Hij woont in een achterbuurt, waar niemand zich echt iets van hem aantrekt. Hij heeft daardoor met niemand echt een band, behalve So-mi, het dochtertje van een junk. Wanneer zij mannen over de vloer heeft, gaat ze naar Tae-sik. Op een dag bezorgt ze een pakketje van haar moeder dat het leven van Tae-sik voor altijd overhoop zal gooien.

CJ Entertainment
Bron: CJ Entertainment

I Saw the Devil (2010)

Maak kennis met Kyeong-cheol, een compleet gestoorde psychopaat die voor zijn plezier mensen vermoord. Wanneer hij per ongeluk het dochtertje van een belangrijke politiechef vermoordt, krijgt hij een zeer getalenteerde geheim agent achter zich aan. De agent zet alles op alles om de seriemoordenaar in te rekenen en wraak te nemen, zelfs als hij daardoor zelf een monster moet worden. Een van de spannendste en meest harde films die we ooit hebben gezien, met magnifiek acteerwerk en gritty actie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.