Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Squid Game-regisseur verklapt link met Donald Trump en seizoen 2

Squid Game is grof, kleurrijk en bij vlagen ronduit absurd. Toch vindt de Netflix-serie zijn oorsprong in de actualiteit. Bedenker Hwang Dong-Hyuk maakt zelfs de vergelijking met Donald Trump.

Netflix-CEO Ted Sarandos maakte deze week bekend dat Squid Game officieel de grootste Original ooit is. Althans, de grootste Original van Netflix.

Squid Game breekt Netflix-record

Groter dan hits zoals Tiger King, Sex Education en zelfs Bridgerton. Sterker nog, het gat in kijkcijfers ten opzichte van de nummer twee is aanzienlijk.

Waar we dachten dat de pandemie de grote verklaring was voor de verbluffende kijkcijfers van Bridgerton en Tiger King, blijkt nu dat Netflix ook met heropende bioscopen en een wereld die weer opgang komt records kan breken.

Hwang Dong-Hyuk

Squid Game biedt een verslavend stukje escapisme. De kleurrijke spellen, de meedogenloze bruutheid: het staat ver af van onze eigen levens. Toch zijn er meer paralellen dan je op het eerste oog zou denken.

Dat hoef je niet van ons aan te nemen, maar van Hwang Dong-Hyuk zelf. De Zuid-Koreaanse bedenker en regisseur van Squid Game, de show waar hij meer dan tien jaar aan werkte.

In een recent interview heeft hij onthuld dat de VIP’s, die vooral later in de serie een belangrijke rol spelen, de machtige elite van de echte wereld vertegenwoordigen.

Netflix geeft fout toe: Squid Game onverantwoord gelabeld

Squid Game regisseur Donald Trump
Hwang Dong-Hyuk op de set (Afbeelding: Netflix / AFP)

Donald Trump

Sterker nog, één van de VIP’s vergelijkt Dong-Hyuk zelfs met Donald Trump. Ja, de voormalige president van de Verenigde Staten.

Dat element uit Squid Game vond al aan het begin zijn oorsprong in de actualiteit. Dong-Hyuk begon de show al te schrijven in 2008. Toen speelde het drama rondom de Lehman Brothers, waardoor Zuid-Korea in een financiële neerwaartse spiraal belandde. De showrunner worstelde destijds zelf ook met financiële problemen.

Hij legde uit dat de wereld sindsdien flink veranderd is, en dat hij dankzij innovatie binnen technologie eindelijk zijn droom kon realiseren.

En toen, precies toen Dong-Hyuk ermee bezig was om Squid Game eindelijk tot leven te wekken, werd Donald Trump president van de Verenigde Staten.

Surreëel moment

Een surreëel moment voor de Zuid-Koreaan:

“En toen werd Donald Trump de president van de Verenigde Staten en ik denk dat hij een beetje lijkt op een van de VIP’s in de Squid Game. Het is bijna alsof hij een spelshow runt, geen land, en mensen horror bezorgt. Na al die problemen, dacht ik dat het tijd werd dat deze show de wereld in ging.”

Opeens werd de vergezochte fictie die Dong-Hyuk iets minder geloofwaardig. Want, zoals de showrunner zelf de parallel trekt, Amerika kreeg opeens zijn eigen VIP. Het zorgde ervoor dat de producent des te vastberadener was om verder te gaan.

Netflix aangeklaagd vanwege succes Squid Game

Seizoen 2: het moet wel

Ook was de bedenker van Squid Game niet te beroerd om een boekje open te doen over een mogelijk tweede seizoen. Fans hoeven echter niet meteen te gaan juichen.

“Ik voel veel druk om een tweede seizoen te maken”, zei hij. “Ik heb het verhaal over de Frontman en zijn relatie met zijn broer, de politieman, nog steeds. En mensen zijn ook benieuwd waar Gi-hun naar toe gaat […]”

“Ik denk dat ik de plicht heb om het aan de fans uit te leggen en ik denk aan seizoen 2, maar op het moment dat ik klaar was met seizoen 1 was ik zo moe, dat ik niet echt aan seizoen 2 kon denken. Maar nu is het zo’n grote hit geworden, dat mensen me zouden haten als ik geen seizoen 2 zou maken, dus ik voel veel druk en denk dat ik dat wel moet doen. Het grote succes van seizoen 1 is een grote beloning voor mij, maar tegelijkertijd geeft het me veel druk.”

Een tweede seizoen lijkt dus onvermijdelijk, maar de Zuid-Koreaan benadrukt wel dat het nog even zal duren voor hij eraan toe is.

HNHH

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.