Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 13 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Daphne Deckers en de jaren 90, toen bondgirls nog bondgirls waren

Nu No Time to Die eindelijk in de bioscoop draait en Daniel Craig het einde van de bondgirls heeft ingeluid, is het tijd om terug te blikken. Vandaag aandacht voor Daphne Deckers, die na haar rol als bondgirl met een naaktshoot in Playboy verscheen. Kon allemaal nog in de jaren 90.

Begin deze week liet Daniel Craig de feminist in zich spreken. De term ‘bondgirl’ is passé als het aan hem ligt, en hij heeft Lea Seydoux achter zich. Een Playboy-shoot met de Franse actrice achter Dr. Madeleine Swann zit er dan ook niet in. ‘Bondwoman’ moet de nieuwe term worden. Lees in dit artikel meer.

Daphne Deckers als bondgirl in Tomorrow Never Dies

Daphne Deckers was in ieder geval nog een bondgirl van de oude stempel. Haar rol als tegenspeler van Pierce Brosnan was beperkt, maar iedere keer als er een nieuwe James Bond-film uitkomt, wordt ze eraan herinnerd, zoals ze in dit fragment vertelt.

In Tomorrow Never Dies (1997) speelt Daphne Deckers de assistente van schurk Elliot Carver, gespeeld door Jonathan Pryce. De Nederlandse actrice, die vlak na de première met een naaktshoot in Playboy verscheen, komt slechts in drie scènes voor. Maar daaronder bevindt zich wel de belangrijkste scène, waarin Pierce Brosnan de iconische oneliner ‘I’m Bond, James Bond’ uitspreekt.

De inmiddels 52 jaar oude Daphne Deckers beleefde de jaren 90 als een grote droom, dat kan niet anders. Haar man, Richard Krajicek, won in 1996 Wimbledon. Ze schreef mee aan de succesvolle serie Oppassen!, maakte naam als columnist in Viva, bracht een boek uit over haar leven als fotomodel en werd als onervaren actrice bondgirl in Tomorrow Never Dies. Maar ons, destijds nog een stelletje slungelige tieners, maakte ze vooral blij met haar naaktshoot in Playboy.

Naaktshoot in Playboy

Daphne Deckers, the babe who proves tomorrow never dies‘, kopte Playboy op de cover met de blondine. Het nummer met de Nederlandse bondgirl kwam in januari 1998 uit, een maand na de première van Tomorrow Never Dies. Een kleine compilatie.

playboy, naaktshoot, daphne deckers, cover, bondgirl
De cover (Afbeelding: Playboy)
daphne deckers, bondgirl, playboy, tomorrow never dies
Promotiefoto van de shoot

De volledige naaktshoot van Daphne Deckers in Playboy bekijk je, deels tegen betaling, hier.

Bridget Maasland en Katja Schuurman in Playboy, dat waren tijden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.