Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 11 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Feminist Daniel Craig luidt het einde van de Bond Girl in

Daniel Craig is een feminist en aan hem hebben we het einde van de Bond Girl te danken, zo onthulde Bond Woman Leah Seydoux tijdens een interview.

De onlangs uitgebrachte James Bond-special van Apple benadrukte nog maar weer eens hoe controversieel het casten van Daniel Craig destijds was.

Daniel Craig als James Bond

Alleen al zaken zoals zijn haarkleur zorgden ervoor dat de tabloids de acteur al afbrandden voor hij überhaupt zichzelf kon bewijzen. Voeg daar een ietwat botte houding tijdens interviews aan toe, niet de favoriete hobby van Craig, en je hebt een situatie waarin de Brit direct al 2-0 achter stond.

Gelukkig brachten de eerste beelden van zijn James Bond daar snel verandering in. Dat Craig de iconische rol na decennia voor goed heeft veranderd, is evident. Alleen al de serieuzere versie die hij neer heeft gezet, de grimmigere toon, is een wereld van verschil ten opzichte van de films met Pierce Brosnan.

Van Bond Girl naar Bond Woman

Zijn co-sterren stippen tijdens interviews echter telkens ook een ander aspect aan dat we aan Daniel Craig te danken hebben. No Time To Die-actrice Lea Seydoux was afgelopen weekend te gast bij Good Morning America, een Amerikaanse talkshow.

Ze speelt Dr. Madeleine Swann, de love interest van Bond in de nieuwe film. Normaliter zouden we haar dan meteen een Bond Girl genoemd hebben, maar volgens Seydoux is die term achterhaald.

Wat haar betreft noemen we Swann een “Bond Woman“. Volgens de 36-jarige actrice is Madeleine Swann “behoorlijk onverwacht voor een Bond Girl want ze is hier niet om James Bond een plezier te doen. Ze is deze keer een echte vrouw met diepgang en kwetsbaarheid, iets wat vrij nieuw is voor een Bond Woman.”

Craig als feminist

Die verandering hebben we grotendeels aan Daniel Craig te danken, zo benadrukte Seydoux.

“Ik denk dat ik Daniel op een bepaalde manier kan bedanken omdat hij een feminist is,” zei ze, “en het is dankzij hem dat de vrouwelijke personages zo veranderd zijn. Het was tijd om nu sterkere vrouwelijke karakters te hebben, dus daar ben ik erg blij mee.”

Nu schakelen we even over naar Craig zelf, want de Bond-acteur sneed afgelopen week toevallig hetzelfde onderwerp aan tegenover Entertainment Weekly.

Bond Girls bestaan niet meer

De filmster werd tijdens een luchtig interview gevraagd op welk vlak hij mensen constant moet corrigeren als het om de James Bond-franchise gaat. Zijn antwoord? “Bond Girls.”

Sterker nog, hij was zeer duidelijk over de rol van Bond Girls in de films: “Geen Bond Girls meer. Ze bestaan niet meer. Ze komen misschien ooit terug, maar niet in mijn films.”

De opmerkingen van Lea Seydoux zijn dan ook niet overdreven. Het was Craig zelf die Phoebe Waller-Bridge in wilde schakelen om het script van No Time to Die te verbeteren, met een specifiek focus op de vrouwelijke personages. Geen platte personages meer, maar complexe rollen die afscheid nemen van de klassieke Bond Girl-clichés.

Of de franchise dat vol gaat houden met de volgende films, is een kwestie van afwachten. Maar Daniel Craig heeft in ieder geval duidelijk zijn stempel kunnen drukken op de evolutie van de franchise.

EWGMA

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.