Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 12 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Door SpaceX afgeleverde fles ruimtewijn wordt geveild voor recordbedrag

Heb je geld over na de explosieve groei van Bitcoin en drink je praktisch dagelijks een wijntje, of ben je een vermogende ruimtevaart-fanaat? Dan heeft het prestigieuze veilinghuis Christie’s een interessante fles voor je in de aanbieding.

Maak kennis met een nieuw begrip: ruimtewijn. Twintig jaar geleden zijn druiven uit Bordeaux verwerkt tot merlot, een zachte rode wijn. Niks geks aan, tot november 2019. Toen werden twaalf flessen van de PĂ©trus 2000 merlot namelijk de ruimte in geschoten. De flessen hebben 438 dagen aan boord van het International Space Station (ISS) besteed.

Ruimtewijn voor recordbedrag

Het goede nieuws? De ongetwijfeld dorstige aanwezige astronauten hebben zich in weten te houden. De wijn kon ongeopend netjes rondjes rond de aarde te maken, om vervolgens aan boord van de SpaceX Dragon-capsule begin dit jaar terug op aarde te landen.

Één van die flessen wordt geveild door Christie’s, via hun Private Sales-programma. Daar kunnen kopers en verkopers zaken met elkaar doen, buiten het veilinghuis om. Experts verwachten een recordprijs van boven de 1 miljoen dollar. Ter vergelijking: de duurste wijn ooit kostte in 2019 meer dan 500.000 dollar.

De exclusieve fles ruimtewijn wordt verpakt in een luxueuze koffer, compleet met kurkentrekker. En niet zomaar eentje, dat zou te simpel zijn. De bijgeleverde kurkentrekker is namelijk gemaakt van meteoriet. Waarom ook niet.

Ruimtewijn veilig Space X
🍷🚀 (Afbeelding: CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2021)
Ruimtewijn veilig Space X
🍷🚀 (Afbeelding: CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2021)

Onderzoek

De opbrengst van de veiling gaat naar Space Cargo Unlimited, dat de flessen de ruimte in heeft gestuurd. Ze zullen het bedrag gebruiken om meer onderzoek te doen naar ruimtewijn. De effecten van de veranderde zwaartekracht op de kwaliteit van wijn en met name het fermentatieproces zijn onduidelijk, dus daar wil het bedrijf onderzoek naar doen.

Het is dan ook de vraag of wijn die 438 dagen in de ruimte heeft besteed, ook echt anders smaakt. Het antwoord op die vraag hebben we al. Een panel van twaalf wijn-experts en wetenschappers kreeg afgelopen maart de kans om een blinde test te doen. Ze proefden de PĂ©trus 2000 uit de ruimte, Ă©n een normale aardse variant.

Smaakverschil

De conclusie? Ja, er was een verschil. “Ik ontdekte dat er een verschil was in zowel kleur als aromaten en ook in smaak”, vertelde panellid en wijnschrijver Jane Anson aan CNN.com. Ze voegde eraan toe dat de ruimtewijn “een beetje meer geëvolueerd” smaakte dan de wijn die op aarde was achtergebleven, alsof hij in de ruimte nog twee tot drie jaar extra was gerijpt.

Wij houden het voorlopig bij de wijn uit onze lokale supermarkt…

De eerste wietwijn is een feit en komt uit een beroemde wijnstreek

Zes online wijnproeverijen om de lockdown mee door te komen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.