Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Sky Rojo is Tarantino-achtig lekker: 5 redenen om de serie te kijken

Sky Rojo is de nieuwe Netflix Original van de makers van La Casa de Papel. Drie prostituees (Coral, Wendy en Gina) op Tenerife zijn de hoofdpersonen, en ze zijn uit op wraak. Regisseur Alex Pina heeft, al dan niet bewust, een subtiel Tarantino-sausje over de serie gegoten en dat smaakt prima.

Centraal in de Netflix-serie staat de gruwelijke vrouwenhandel in Spanje. Drie jarenlang uitgebuite vrouwen in een nachtclub in Tenerife nemen het recht in eigen handen. Verwacht veel actie, geweld en bloed. Liefhebbers van Quentin Tarantino-films moeten Sky Rojo sowieso even proberen.

Genoeg redenen om Netflix-serie Sky Rojo te kijken

Het bordeelgenre is populair. Ook in de Nederlandse serie Red Light, met Carice van Houten en Halina Reijn, staat vrouwenhandel centraal en vervullen vrouwen in zekere zin een heldenrol. Mede dankzij het Tarantino-sfeertje is Sky Rojo echter totaal anders.

1. Setting

Er kon geen betere locatie gekozen worden dan Tenerife voor deze serie. De dorre en desolate landschappen van het Canarische eiland steken perfect af bij het bordeelsfeertje en de bont geklede prostituees. Iedere filmliefhebber herkent in nachtclub Las Novias iets van de Titty Twister uit From Dusk Till Dawn (1996). De setting en sfeer, die je als kijker ook in de verte doen denken aan Death Proof (2007), maken deze Netflix-serie vanaf seconde 1 al lekker.

2. Plot (pulp zoals het hoort)

In de eerste aflevering word je direct met de neus op de feiten gedrukt. “Spanje heeft de meeste prostituees van Europa en staat wereldwijd op de derde plaats. Dat krijgt geen enkele bedrijfstak in ons land voor elkaar. Veertig procent van de Spaanse mannen gaat naar de hoeren. Het is een prachtig businessmodel”, aldus een cynisch vertellende pooier.

Sky Rojo is een heerlijk staaltje pulp. Na jarenlang uitgebuit te zijn, slaan de prostituees Coral, Wendy en Gina de hersens in van hun souteneur Romeo, tevens de eigenaar van nachtclub Las Novias. Ze slaan op de vlucht, waarna een aaneenrijging van spanning en wraakactie volgt. Het plot op zichzelf is niet briljant, zoals het een pulpserie betaamt. Toch verveelt de Netflix-serie geen seconde.

3. Vrouwen in de hoofdrol

Drie snoeiharde vrouwen, om precies te zijn. Hoewel er veel prominente personages in Sky Rojo voorkomen, zijn Coral, Wendy en Gina de dames die deze serie dragen. Erg goed gespeeld door respectievelijk Verónica Sánchez, Lali Espósito en Yany Prado.

sky rojoj, tarantino, la casa de papel, netflix-serie, redenen, kijken
(Afbeelding: Netflix)

4. Korte afleveringen

Ook wel eens lekker: geen ellenlange episodes van een uur, maar acht afleveringen van 25 minuten. Daar binge je jezelf zo doorheen.

5. Makers van La Casa de Papel

Zoals gezegd is Sky Rojo gemaakt door Alex Pina, bekend van La Casa de Papel. Net als bij die serie zijn muziek, spanning en sterke personages perfect op elkaar afgestemd. Het Spaans geeft de bloederige actie bovendien een mysterieus tintje. Oké, misschien wordt het niveau van La Casa de Papel en de gemiddelde Tarantino-film niet gehaald, maar deze Netflix-serie blijft een aanrader.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.