Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Seinfeld staat nu op Netflix, maar fans zijn niet blij

Seinfeld is iconisch. De sitcom liep van 1989 tot 1998 en was razend populair. Is razend populair, beter gezegd. De avonturen van Jerry Seinfeld, zijn buurman en zijn vrienden zijn sinds afgelopen weekend op Netflix te streamen. Toch is er slecht nieuws. Een dealbreaker zelfs, als je het sommige fans vraagt.

Seinfeld is een grote troef voor de streamingdienst, die eerder al vele miljoenen neerlegde voor Friends. Uit onderzoek blijkt al jaren dat de meeste abonnees niet om alle shiny, ambitieuze en moderne Originals blijven hangen, maar juist vanwege dit soort ellenlange oude sitcoms. Nostalgische titels waar je maanden mee zoet bent.

Netflix upgradet Seinfeld naar 4K

Als je niet wilt dat je abonnees dus naar een concurrent overstappen, dan moet je een aantal van dit soort golden oldies in huis hebben. Netflix is zelfs een stap verder gegaan. Het bedrijf heeft een flinke zak geld gestoken in het upgraden van Seinfeld naar 4K. De sitcom ziet er beter dan ooit uit, maar dat is niet het hele verhaal. Helaas.

Als je Seinfeld net zoals vroeger hoopte te streamen, maar dan scherper, dan kom je van een koude kermis thuis.

Voor de nieuwe generaties is het bijna niet meer voor te stellen, maar Seinfeld komt uit een tijd waar televisieseries in 4:3 werden uitgezonden. Nagenoeg vierkant dus. Op Netflix heeft Seinfeld echter een beeldverhouding van 16:9. Rechthoekig dus, zoals je van moderne shows gewend bent.

Nieuwe beeldverhouding, meer beeld?

Dat extra beeld aan de zijkanten komt van de originele film, die opnieuw gescand is. In principe zijn er in de nieuwe beeldverhouding, die zijn debuut maakte in de Seinfeld-remaster die in 2008 uitgezonden werd, dus nieuwe dingen te zien. Men heeft van de originele opnames een breder beeld gepakt, frames die in de originele uitzendingen dus smaller waren.

De Redditor Captainjoe201 legt het met het onderstaande beeld treffend uit:

Seinfeld Netflix slecht nieuws
đź“ş (Afbeelding: Netflix / Captainjoe201 / Reddit)

Daarbij valt meteen Ă©Ă©n ding op, een probleem waar fans niet blij mee zijn. Je kunt namelijk nooit het hele plaatje krijgen. Enkel de 16:9-versie van Seinfeld is in HD uitgebracht. De beste versies van de originele 4:3-versie, zoals je de sitcom gewend bent, zijn in lage DVD-kwaliteit.

Dus ja, Netflix heeft nu een glorieuze 4K-versie van Seinfeld, maar die snijdt dus aan de onderkant en bovenkant een deel van de 4:3-versie af. Hij is breder, maar minder hoog. Dan denk je wellicht, boeien, wat maakt het uit. En dat klopt deels: je hebt er als je niet beter weet niet altijd last van.

Grappen vallen weg

Maar soms vallen belangrijke delen van de show weg. Check de onderstaande tweet bijvoorbeeld. De aflevering The Pothole draait om een… pothole. Alleen het gat waar de hele aflevering om draait valt vaak weg doordat de onderkant er in de modernere versie vanaf is geknipt.

Het zijn uitzonderingen, maar toch. Fans die Seinfeld al decennia geleden keken, kunnen niet hun favoriete serie in 4K of zelfs HD kijken zonder de originele ervaring te verliezen. Er valt wat voor te zeggen om dergelijke shows in 4:3 te kijken, zoals ze ooit bedoeld waren. Breder en moderner is niet automatisch beter. Maar dan kun je dus naar 4K fluiten en dan kun je niet bij Netflix terecht.

Er is hoop!

Voorlopig blijft het bij dit slechte nieuws, maar er is hoop. The Simpsons had een vergelijkbaar probleem toen de cartoon naar Disney+ kwam. Ook in die show werden grappen verpest door de nieuwe beeldverhouding en smeekten fans om de originele versie. Die kregen uiteindelijk hun zin: Disney heeft een knop toegevoegd waarmee je naar 4:3 kunt schakelen.

Wie weet komt Netflix ook met een dergelijke instelling. Wordt vervolgd!

Waarom Netflix zo belachelijk veel betaalt voor Friends en Seinfeld

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.