Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Salma Hayek regeert Netflix, maar Black Mirror is zijn urgentie kwijt

Black Mirror seizoen 6, met Salma Hayek in de gelederen, is zoals verwacht een nummer 1-hit op Netflix. Maar voor het eerst is er ook serieuze kritiek op de serie, die misschien gewoon te veel is ingehaald door de werkelijkheid.

Black Mirror is een dystopische serie over de invloed van technologie en kunstmatige intelligentie op de samenleving. Het eerst seizoen verscheen in 2011 op het Britse Channel 4. Seizoen 1 werd op Rotten Tomatoes destijds ontvangen met een 98% score onder filmrecensenten en een 93% score onder het publiek. Maar toen waren kunstmatige intelligentie en ellende op aarde nog een ver-van-je-bedshow. Nu zitten we middenin een dystopie, ietwat hyperbolisch gesteld.

Salma Hayek in Black Mirror 6 op Netflix

Neemt niet weg dat het onlangs verschenen Black Mirror 6 weer massaal wordt gestreamd. Ditmaal is er ook een wat bekendere cast samengesteld. Zo speelt Salma Hayek mee in aflevering 1. Deze episode heet Joan is Awful en gaat over een vrouw die ontdekt dat een streamingdienst haar dagelijkse leven en geheimen heeft bewerkt tot een drama, met Salma Hayek in de hoofdrol.

Naast Salma Hayek speelt ook Aaron Paul (Jesse Pinkman in Breaking Bad) een rol in Black Mirror, de serie die sinds 2015 door Netflix wordt gemaakt. Hij speelt de hoofdrol in een aflevering die zich afspeelt in een alternatief 1969. Hierin gaan twee astronauten op een gevaarlijke hoogtechnologische missie in de ruimte en worstelen ze met de gevolgen van een onbegrijpelijke tragedie op aarde. Deze aflevering voelt behoorlijk 2001: A Space Odyssey.

‘Werkelijkheid van vandaag is gruwelijker’

Maar Salma Hayek, Aaron Paul en de onderwerpen in seizoen 6 van Black Mirror maken op een of andere manier gewoon minder indruk dan de eerste seizoenen van deze serie. Per seizoen is de recensiescore, en dan met name van het publiek, gedaald. Het publiek heeft voor het nieuwste deel slechts een score van 51% over.

Maar ook filmcritici, voorheen altijd zo lovend over deze serie, uiten steeds meer kritiek en vooral moeheid. En daarbij slaat Sam Adams van het gerenommeerde Slate eigenlijk de spijker op zijn kop. “Het probleem met het donkere toekomstbeeld van deze afleveringen is dat we er al in zitten”, schrijft hij.

aaron paul, salma hayek, black mirror seizoen 6, netflix serie, kritiek
Aaron Paul in Black Mirror 6 (Afbeelding: Netflix)

Fletcher Peters van The Daily Beast, eveneens treffend: “Hoewel dit seizoen probeert om die originele sfeer van Black Mirror aan te boren, haalt geen van de vijf afleveringen het bij de gruwelijkheden die we in 2020 en daarna in het echt hebben gezien. Seizoen 6 slaagt er ook niet in om de hoge standaard waar te maken die de serie voor zichzelf heeft gesteld”. Toch zijn er met een score van 78% op Rotten Tomatoes nog altijd meer positieve dan negatieve recensies, maar het is duidelijk dat deze Netflix-serie zijn urgentie aan het verliezen is.

Oordeel vooral zelf: Black Mirror 6 is nu te streamen op Netflix. En lees welke afleveringen van de serie al veel eerder zijn ingehaald door de realiteit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.