Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Lada wil niet starten tijdens onthulling in Rusland

De grappen schrijven zichzelf. Je kunt de prijs van een Lada verdubbelen door de benzinetank te vullen. Maar hoe halveer je de waarde in godsnaam? Blijkbaar door het nagelnieuwe model tijdens een cruciale voorstelling niet aan de praat te krijgen.

Allen naar Rusland! Voor de laatste ontwikkelingen in de auto-industrie moet je niet bij Tesla zijn, maar op het International Economic Forum in Sint-Petersburg. Op de koop toe maakte je kans om een dictator tegen het lijf te lopen.

Maar ondanks het krankzinnige gebazel van een met zijn gezondheid kwakkelende wereldleider was het grootste nieuws van het afgelopen weekend zonder meer de Lada Vesta Aura. En dan niet omwille van de fantastisch lage prijs.

Vesta Aura start niet op cruciaal moment

Toen het hoofd van de grootste bank in Rusland plaatsnam achter het stuur, vertelde hij de talrijke aanwezige journalisten, politici en zakenlui nog: “Mijn benen zijn niet de langste, maar ook niet de kortste. De auto is heel comfortabel.” Maar toen Herman Gref de nieuwe Lada daadwerkelijk probeerde te starten, weerklonk toch de traditionele tegenprutteling van een gouwe ouwe gammelbak.

De CEO van Lada stond erbij en keek ernaar. Schaamrode wangen alom, tot de Russische Minister van Financiën een blik onder de kap wierp en de Vesta Aura vervolgens toch aan de praat kreeg. Na afloop verklaarde het bedrijf dat “de auto werd achtergelaten met de versnelling ingeschakeld” en dat “de beveiliging werkte, maar pas startte toen de versnellingsbak in de neutrale stand werd gezet”.

Prijs van de nieuwe Lada

Als het lukt om de Vesta Aura te starten, dan krijg je een vermogen van 122 pk met een 1.8-liter motor. De nieuwe Lada zal ongeveer 22.000 euro kosten.

Bij de aankondiging van het model liet de Russische premier zich ontvallen dat “het belangrijkste is dat de prijs overeenkomt met de kwaliteit”. Misschien gaan er wel nog een aantal roebels vanaf, dus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.