Felix Decavel
Felix Decavel Gezondheid 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is het beste tijdstip om te gaan slapen voor je hart

Slecht nieuws voor zowel nachtraven als vroege vogels. Een onderzoek uitgevoerd op ruim 88.000 mensen resulteert in het ideale tijdstip om naar bed te gaan. En blijkbaar kun je zelfs té vroeg gaan slapen.

Neem het niet van onze natte sokken aan, maar van de duizenden slaapgegevens verzameld door Britse wetenschappers. Er bestaat wel degelijk een perfect uur om onder het zeil te gaan.

Het ideale tijdstip om te gaan slapen

Volgens de studie ligt het ideale tijdstip om te gaan slapen tussen 22 uur en 23 uur. In tegenstelling tot het invullen van vragenlijsten in gelijkaardige onderzoeken, moesten deze 88.026 deelnemers een polsmeter dragen tijdens het slapen. Gedurende zeven dagen werden gegevens over het slaappatroon van duizenden mensen objectief geregistreerd.

Goed voor je hart

Vervolgens, na een periode van ongeveer zes jaar, werd het hetzelfde experiment opnieuw uitgevoerd om verschillen te meten in onder andere hartaandoeningen. Van alle testpersonen bleek 3,6 procent achteraf met cardiovasculaire problemen te kampen. En bovendien gaven de resultaten een duidelijk verband weer met het ideale tijdstip om naar bed te gaan.

  • Het ideale tijdstip om te gaan slapen ligt tussen 22 uur en 23 uur
  • Deelnemers die altijd na middernacht naar bed gingen, kregen 25 procent meer kans op hartproblemen
  • Testpersonen die tussen 23 uur en middernacht gingen slapen, liepen 12 procent meer risico
  • Mensen die voor 22 uur naar bed gingen, hadden 24 procent hoger risico dan mensen die tussen 22 uur en 23 uur naar bed gingen

“Hoewel we op basis van ons onderzoek geen oorzakelijk verband kunnen concluderen”, stelt Dr. David Plans van de Universiteit van Exeter, “suggereren de resultaten dat vroege of late bedtijden de lichaamsklok verstoren, met nadelige gevolgen voor de cardiovasculaire gezondheid.”

Uiteraard is er nog tal van factoren die beïnvloeden of je wel of niet met een hartaandoening te maken krijgt. Maar als je op tijd naar bed gaat, verminder je toch al de kans erop. Mocht je net problemen ondervinden voor een goeie nachtrust, check dan ook onze vier oefeningen om beter te kunnen slapen.

Push-ups voor een gezond hart

Check direct ook hoeveel push-ups je dagelijks moet doen om problemen rond je hart te verkleinen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.