Coen Grutters
Coen Grutters Gezondheid 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Beter slapen tijdens de hitte met natte sokken: feit of fabel?

Het heeft even mogen duren, maar we zijn beland in een reeks bloedhete dagen. Helaas zorgt die warmte er ook voor dat ‘s avonds in slaap vallen moeilijk kan zijn. Op het internet gaat een tamelijk aparte tip rond die moet voorkomen dat jij elke avond uren ligt te woelen in bed.

Je zou zeggen dat het zonnetje waar we al zo lang naar hunkerden meer dan welkom zou zijn, maar nee hoor, als echte Nederlanders begon de klaagzang al snel. Want ja, met het warme weer komen ook nachten waarin je baadt in het zweet en maar niet kunt slapen.

Slapen met natte sokken tijdens de hitte

Maar het wereldwijde web heeft de oplossing: slapen met natte sokken. Ja, er zijn echt mensen die online prediken dat je makkelijker in slaap valt door je sokken even onder te dompelen in water voordat het nachtlampje uitgaat.

Het klinkt apart (en uiterst oncomfortabel), maar er zit daadwerkelijk een idee achter. Voordat je in slaap valt, koelt je lichaam af. Vooral via je voeten en handen kan je lichaam het kwik laten zakken. In een snikhete kamer gaat dat echter wat lastig. Natte sokken zouden daarbij uitkomst bieden.

Slechtere doorbloeding door deze tip

Maar is dit werkelijk een remedie tegen een slaapkamersauna? Neen, helaas niet. In een interview met NU.nl legt slaapexpert Wini Hofman uit dat onderzoek uitwijst dat je juist met warme sokken beter in slaap valt. Op hete avonden is dit echter geen optie, omdat je voeten al warm zijn, stelt Hofman.

De voordelen en nadelen van slapen zonder kleding

Mogelijk komt dit omdat je huid hierdoor beter doorbloed is, waardoor die de lichaamswarmte beter af kan geven. Koude, natte sokken zouden dan averechts werken. Je voeten kunnen dus wel koud zijn, maar de rest van je lichaam wordt dat niet. En dan heeft ze het nog niet eens over schimmelvorming tussen je tenen.

Warm douchen voor het slapen

Daarmee vallen de koude sokken niet geheel verrassend in de categorie koud douchen voor het slapen. Dat is om dezelfde reden geen goed plan. Je bloedvaten vernauwen waardoor je eenmaal onder de wol (of ernaast) minder makkelijk je lichaamswarmte verliest en dus langer nodeloos ligt te woelen.

Beter slapen? 4 oefeningen in bed voor een goede nachtrust

Dus: warm douchen en geen natte sokken aantrekken voor het slapengaan. Mocht dat niet werken, lees dan nog eens het geheim van deze slaapexpert om elke avond zonder file naar dromenland af te reizen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.