Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Russen troeven Tom Cruise en Elon Musk af met historische ruimtelancering

Rusland gaat vandaag Tom Cruise en Amerika in het algemeen aftroeven. Een belangrijke vlucht vertrekt naar het International Space Station, waar een crew ‘s werelds eerste in de ruimte gefilmde film gaat opnemen.

Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson zijn niet de enigen die verwikkeld zijn in een ruimtewedloop. Ook de klassieke wedloop tussen Rusland en Amerika laait weer op, al is de insteek dit keer iets anders.

Eerste in de ruimte gefilmde film

Rusland begint vandaag namelijk met een historisch project. Regisseur Klim Shipenko en actrice Yulia Peresild worden vandaag naar het International Space Station gebracht, om aldaar de allereerste in de ruimte gefilmde bioscoopfilm ooit te gaan maken.

De vlucht begint om 10:55 Nederlandse tijd, om precies te zijn. De twee filmexperts staan er gelukkig niet alleen voor, want ze worden vergezeld door de kosmonaut Anton Shklaperov. De crew is al sinds mei aan het trainen voor de operatie.

Na een vlucht van zo’n twee uur zal het team bij het ISS arriveren, om daar vervolgens twee weken te blijven voor de opnames van de film. Voor 16 oktober staat de vlucht terug naar Rusland op de planning. Shkaplerov blijft achter, hij zal zes maanden op het ISS blijven.

Ruimte film Rusland
Het team (Andrey SHELEPIN / GCTC/Russian space agency Roscosmos / AFP)

Vizov en Tom Cruise

Het resultaat moet een film genaamd Vizov gaan worden, wat de uitdaging betekent in het Nederlands. Ook weten we al waar de blockbuster over gaat: de 37-jarige actrice die naar de ruimte gaat speelt een chirurg die het leven moet gaan redden van een astronaut die onwel wordt tijdens een ruimtemissie.

Wanneer Vizov uit gaat komen, is nog niet bekend. Rusland zal echter al meteen tevreden zijn na vandaag. De eerdergenoemde ruimtewedloop is in volle gang: Tom Cruise en Doug Liman willen namelijk ook nog dit jaar een film op gaan nemen in de ruimte, waarvoor ze samenwerken met NASA en SpaceX.

Zij vertrekken ergens later in oktober. Toen dat bekend was, kondigde Rusland meteen 5 oktober aan als lanceringsdatum. Je merkt het al: het draait niet alleen om de filmkunst.

Verheerlijken

Het politieke sausje is overduidelijk, alleen al als je naar het persbericht van Vizov kijkt. Daar staat in dat het ruimtedrama “de ruimtevaartactiviteiten van Rusland populair moet gaan en het beroep van kosmonauten moet gaan verheerlijken”.

Ja, het doel is duidelijk om Amerika te overtreffen en Rusland nog eens op de kaart te zetten wat ruimtevaart betreft. Wie vervolgens de strijd om de beste film op Rotten Tomatoes wint, maakt de Russen waarschijnlijk niet eens meer uit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.