Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix dropt brute verzameling korte scifi-films van regisseur District 9

Regisseur Neill Blomkamp heeft geen doorsnee carrière opgebouwd in Hollywood. Hij brak in 2009 door met District 9, een geprezen scifi-film die hij met Peter Jackson als mentor maakte. Nu heeft hij op Netflix een verzameling korte films gedropt waar de creativiteit vanaf spat.

Als twintiger met je eerste speelfilm direct al een nominatie voor Best Picture bij de Oscars scoren, nota bene met een genrefilm over Zuid-Afrikaanse apartheid.

Neill Blomkamp en Hollywood

En toen ging het mis. Althans, wat scoren onder het grote publiek betreft. Hollywood gaf hem alle ruimte met grote budgetten voor Elysium en Chappie, twee films die geprezen werden door fans maar het helaas slecht deden in de bioscopen.

Het resultaat is dan dat steeds minder studio’s hun portemonnee voor je willen trekken, zeker wat de risicovolle originele plannen van de ondertussen 42-jarige Blomkamp betreft. Het is en blijft immers een business. Talent of niet.

Gelukkig is Neill Blomkamp een doorzetter en zette hij zijn eigen onafhankelijke studio op: Oats Studios. Daarmee heeft hij een aantal korte films gemaakt, vooral in de genres science-fiction en horror.

Korte scifi-films

Sinds de zomer van 2017 hebben ze er zeven gemaakt en op YouTube gezet. Vooral als experimenten, concepten, bedoeld om studio’s te overtuigen en/of met crowdfunding grotere projecten neer te zetten.

Het resultaat is een verzameling aan korte films waar de originaliteit vanaf spat. Precies datgeen waar studio’s moeite mee hebben, maakt de films zo goed. Blomkamp wist zelfs Sigourney Weaver te strikken voor een korte film genaamd Rakka, waarin de Alien-actrice het opneemt tegen… aliens.

Netflix biedt platform

Blijkbaar zat Netflix ook op te letten, want de streamingdienst heeft de verzameling aan korte films namelijk nu ook beschikbaar gesteld. Ook in Nederland. Een soort Love, Death and Robots dus, maar dan in live-action.

Voor sciencefiction-fans is dat fantastisch nieuws. Hopelijk leidt het namelijk naar een verdere samenwerking tussen Netflix en Neill Blomkamp. Hij maakt precies de gedurfde en originele films waar studio’s zich liever niet aan branden, maar waarvoor Netflix vaak wel de portemonnee durft te trekken. Denk bijvoorbeeld aan Okja, van Parasite-regisseur Bong Joon-ho.

Je kunt de korte films op Netflix vinden onder de naam Oats Studios. Check hieronder de trailer:

De korte films op een rijtje:

  • Rakka
  • Cooking with Bill
  • Kapture
  • Praetoria
  • God: City
  • Zygote
  • Gdansk

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.