Stijn Kuster
Stijn Kuster Tech 20 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Review | Vermindert de Nothing Phone (1) echt je schermtijd?

Vorige lieten we je al kort kennismaken met de Nothing Phone (1). Inmiddels hebben we de eerste smartphone van het nieuwe merk eens even stevig aan de tand gevoeld. Dit zijn onze ervaringen met de telefoon die je schermtijd moet doen verminderen.

De smartphone is vanaf morgen (21 juli) te koop vanaf 469 euro. Voor dit geld krijg je 8 gigabyte aan ram en 128 gigabyte aan opslagruimte. Voor 30 euro meer krijg je 8 gigabyte ram en 256 gigabyte aan opslagruimte. Later komt er nog een versie met 256 gigabyte en 12 gigabyte aan ram.

Review: Nothing Phone (1)

We testten de 256 gigabyte-uitvoering met 8 gigabyte aan ram. De grote vraag: kan de Nothing Phone (1) zijn doel, schermtijd verminderen, behalen?

(Afbeelding Nothing)

Door de led-strips aan de achterkant van de telefoon worden allerlei patronen weergegeven. Zo herken je zonder op je scherm te kijken wanneer er een belletje of en whatsappje binnenkomt. In de praktijk maakten wij weinig gebruik van deze leds, echter voor het laadniveau van je telefoon is het wel handig.

Xiaomi is Apple voor met zijn eerste elektrische auto

Leg je de Nothing Phone (1) aan de oplader, dan licht even de onderste ledstrip op met het laadniveau. Is het lampje uit, dan schud je met de telefoon en zie je weer hoe vol-ie is. Dit is simpelweg sneller dan je telefoon omdraaien en aanzetten.

Geen slechte deal

Zijn die leds een reden om de telefoon te kopen? Nee. Het ziet er leuk uit, maar de functionaliteit is nog beperkt. Desondanks is de Nothing Phone (1) geen slechte deal.

Nothing Phone (1), schermtijd
(Afbeelding Nothing)

Voor minder dan 500 euro krijg je een zeer complete smartphone. Verwacht geen perfecte game-prestaties, sublieme foto’s of razendsnelle (en altijd werkende) gezichtsherkenning, maar wel een vlotte telefoon die erg fijn is om dagelijks te gebruiken. Dit komt mede door ‘Nothing OS’, het besturingssysteem van de Phone (1). Dit is een erg kale versie van Android met weinig poespas of onnodige apps en functies. Binnen een paar uren heb je de telefoon volledig onder de knie.

Er zitten soms nog kleine bugs of slechte vertalingen in de software. Kinderziekten die waarschijnlijk snel met een update verholpen worden. Er worden echter ook grotere problemen gemeld, die wij overigens niet hebben ervaren.

Deze smartphone schiet zelfs op grote hoogte spectaculaire plaatjes

Het toestel reageert snel op je input en het scherm is goed van kleur, resolutie en verversingssnelheid. Jammer zijn de dikke zwarte randen om het scherm, hierdoor doet-ie wat goedkoop aan. De camera’s zijn alles behalve baanbrekend. Zowel de groothoeklens als hoofdcamera doen echter ook niet veel onder voor andere telefoons in dit prijssegment.

Minder schermtijd?

Waarmee de Nothing Phone (1) zich echt onderscheidt, zijn functies als draadloos opladen, een accu die makkelijk een dag meegaat, het draadloos delen van stroom naar andere apparaten en Quick Charge 4.0. Meer weten over de smartphone, bekijk hier alle specificaties.

En dan nog het antwoord op de hamvraag: nee, de smartphone vermindert niet direct je schermtijd. Daarvoor is een cultuuromslag nodig, die de maatschappij een stuk leuker zou maken. De intentie van de makers van deze transparante telefoon is dus alleen al te prijzen.

Nothing Phone (1), schermtijd
(Afbeelding: Nothing)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.