Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 18 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi is Apple voor met zijn eerste elektrische auto

Dat smartphonefabrikanten ambitieuze bedrijven zijn, mogen duidelijk zijn. Merken als Apple kunnen zich niet beperken tot telefoons en de geruchten van een Apple Car doen al jaren de ronde. Wat dat betreft zijn ze in ieder geval niet de eerste. Het Chinese Xiaomi onthult in augustus al zijn eerste elektrische auto.

Althans, dat meldt de Chinese website Sina Tech. Xiaomi’s oprichter Lei Jun zal het prototype van zijn eerste elektrische auto volgens Sina Tech volgende maand (augustus) onthullen.

Xiaomi loopt voor op Apple met elektrische auto

Met deze onthulling van de elektrische auto loopt Xiaomi niet alleen voor op Apple, maar ook op hun eigen plannen. In november 2021 meldde het bedrijf dat het in 2024 een eigen wagen ‘zou kunnen lanceren’.

apple car, ingenieurs vertrekken, 2025, titan, zelfrijdende auto, Apple Store
(Afbeelding: Unsplash / Manners)

Sina Tech stelt dat de oprichter van Xiaomi zo’n twee derde van zijn werktijd besteedt aan het creëren van een eigen auto. De eerste tests worden augustus uitgevoerd, waarna de Xiaomi-auto in 2024 al in massaproductie gaat.

Niet helemaal geheim

Hoewel de informatie niet is bevestigd door de Chinese Apple-concurrent, laten de geldstromen en een bedrijfsoprichting binnen Xiaomi zien dat er een EV aanstaande is. In 2021 werd 1,5 miljard dollar vrijgemaakt voor een elektrische auto, later werd dit 10 miljard dollar. In september 2021 registreerde Lei Jun Xiaomi Auto Co., Ltd.

De goedkoopste elektrische auto van BMW is een ruime SUV

Naar verwachting gaat de elektrische auto van Xiaomi tussen de 150.000 en 200.000 Chinese renminbi (21.950 en 29.270 euro) kosten. Tenminste, als je voor de versie met level 2 autonoom rijden kiest. De versie met level 3 autonoom rijden heeft naar verluidt een prijskaartje van tussen de 200.000 en 300.000 Chinese renminbi (29.270 en 44.460 euro).

Waar blijft de Apple Car?

Ook concurrent Apple is druk bezig met een eigen elektrische auto. Verwacht wordt dat de Amerikanen in 2023 klaar zijn met het project, en dan zal de massaproductie een aantal jaren later volgen. Wat we tot nog toe weten over de Apple Car, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.