Kun jij geen 10 push-ups achter elkaar doen? Dan hebben we slecht nieuws voor je

Push-ups zijn al sinds mensenheugenis een populaire oefening bij iedereen die spieren wil kweken. Zeker als er even geen sportschool of hulpmiddelen in de buurt zijn. Dat is geen geheim, maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat deze bekende oefening ook iets vertelt over je gezondheid. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de hoeveelheid push-ups die een man kan, in verbinding staat met hartproblemen.

Onderzoekers van Harvard University hebben ontdekt dat wanneer je fit bent, je minder kans hebt op verschillende hartaandoeningen. Dat komt natuurlijk niet als een verrassing, maar ze hebben het nu weten te koppelen aan push-ups. Uit het onderzoek kwam namelijk naar voren dat mannen die die de oefening veertig keer achter elkaar kunnen uitvoeren, minder kans hebben op hartproblemen.

Zo verlaag je de kans op hart- en vaatziekten

Dat hebben ze ontdekt tijdens een studie waarbij 1.104 brandweermannen van tien verschillende brandweerkazernes in Indiana (Verenigde Staten) nauwlettend in de gaten werden gehouden. In de afgelopen tien jaar werden de brandweermannen door een arts gevraagd om tachtig push-ups te doen. Er waren daarbij een paar voorwaarden.

Je moet ze in één keer achter elkaar voltooien. Tegelijkertijd loopt een metronoom mee die op tachtig slagen per minuut staat. Mis je drie of meer slagen, of kun je het gewoon niet volhouden, dan stopt de opdracht. Lukt het je wel om tachtig push-ups te voltooien in het gewenste tempo? Gefeliciteerd, dan ben je best wel een baas.

Push-ups als graadmeter voor je algemene gezondheid

De arts onderwierp de brandweermannen die meededen aan het onderzoek ook aan een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Bij het verwerken van de data viel hem iets bijzonders op. In de tien jaar dat het onderzoek liep, kwam naar voren dat mannen die meer dan veertig keer konden opdrukken, aanzienlijk minder tekenen van hartproblemen lieten zien.

Brandweermannen die veertig push-ups achter elkaar kunnen doen, hebben 96% minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen die er minder dan tien kunnen. Het gaat natuurlijk niet puur en alleen om het opdrukken, maar om je lichamelijke gezondheid in het algemeen. Push-ups zijn gewoon een mooie graadmeter.

Tijd om in beweging te komen

Dus mocht je geen tien push-ups op rij kunnen, dan wordt het misschien toch tijd om wat harder te gaan trainen. Kom in beweging en ga voor de veertig. Gemakkelijk zal het niet worden, maar dan verlaag je wel de kans op hart- en vaatziekten. Meer weten over push-ups en andere oefeningen voor welgevormde borstspieren, klik dan hier.

BroBible

Reageer op artikel:
Kun jij geen 10 push-ups achter elkaar doen? Dan hebben we slecht nieuws voor je
Sluiten