Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voeding 30 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

3 ‘gezonde’ snacks om Pasen zonder Ozempic door te komen

Zoals elke feestdag vliegen de brokken vlees en glazen alcohol je deze Pasen ongetwijfeld weer om de oren. Best lekker vinden wij, maar dit jaar vullen we ze aan met gezonde snacks om het een beetje christelijk te houden. Manners geeft drie laagdrempelige tips om het klotsende buikvet deze Pasen in toom te houden.

Wie geniet er nou écht van die zoute pinda’s, blok brie of boomstam Viennetta? Wij niet, in ieder geval. Deze Pasen kiezen we voor drie gezonde snacks die minstens zo lekker zijn. Hoeven we niet alweer de Ozempic uit de mond van diabetespatiënten te stelen om van de kilo’s af te komen.

Drie tips voor gezonde snacks met Pasen

Rauwe komkommer of worteltjes vallen voor ons niet in de categorie snacks, dus die laten we achterwege. In plaats daarvan presenteren we drie gezonde snacks die daadwerkelijk lekker zijn. Ze vervangen elk een matige, ongezonde snack. Een voor de paaseitjes, een voor de zoute knabbels en een voor die eeuwige Viennetta.

1. Pure chocolade-eitjes in plaats van melk of wit

Hé lekker, een paaseitje, denken we vaak als we ze in een kom op de salontafel zien liggen. Het volgende moment liggen er talloze opgefrommelde papiertjes om ons heen en hebben we er minstens tien in onze mik zitten. Om de schade te beperken, kies je dit jaar voor paaseitjes van pure chocolade in plaats van melk, wit of praline. Pure chocolade bevat gezonde anti-oxidanten die in verband staan met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Hoe puurder, hoe beter.

2. Popcorn in plaats van zoute knabbels

Alsof onze arm, net als de tentakel van een octopus, zijn eigen brein heeft. Zo verplaatst hij zich elke tien seconden naar de zoute knabbels op tafel om een maximale lading naar ons gezicht te vervoeren. We denken er niet bij na, we staan er niet eens achter, en toch stopt onze arm zijn pendeldienst pas als de laatste zoute pinda is verdwenen. 

Heel kritisch is onze arm gelukkig niet. Popcorn is ook prima, als hij maar elke tien seconden iets in onze mond kan stoppen. In tegenstelling tot chips is popcorn wél een gezonde snack. Het is rijk aan vezels en bestaat uit een hele graankorrel. Hierdoor wordt popcorn gelinkt aan een verlaagd risico op diabetes en hartziekte. Door chips of nootjes te vervangen met popcorn, maak je gedachteloos schransen tijdens de borrel op een laagdrempelige manier gezond.

3. Worteltaart in plaats van Viennetta

Al toen we in 1994 met Pasen voor het eerst in ons leven Viennetta aten, waren we er niet bijzonder van onder de indruk. Toch schuiven we elk jaar opnieuw met Pasen meerdere stukken naar binnen. Als je iets meer moeite wil doen dan een doos uit de diepvries halen en op tafel zetten, kun je deze Pasen zelf een worteltaart bakken.

Niet alleen veel gezonder, maar ook veel lekkerder dan die koude, ongeïnspireerde boomstam. Check bijvoorbeeld dit recept voor de carrot cake van Culy (al moet je de topping achterwege laten om het enigszins gezond te houden. Scheelt ook weer werk).

Een nóg gezonder Pasen

We willen het niet te gek maken, maar als je je Pasen nóg gezonder wil maken, kun je je eerste biertje een kwartier uitstellen. Drink in plaats daarvan eerst − dikke kans dat je het al in huis hebt − een kop met ‘het gezondste drankje ter wereld’.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.