Martin de Coninck
Martin de Coninck Gezondheid 20 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel push-ups moet je dagelijks kunnen volgens Harvard-onderzoek

Dat je met push-ups sterke borst-, schouder- en armspieren ontwikkelt, is een bekend verhaal. Uit onderzoek blijkt ook dat elke dag opdrukken voor actieve mannen van middelbare leeftijd een ander gunstig effect heeft: het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Dat is die dagelijkse inspanning van een paar minuten dus dubbel en dwars waard. Je hoeft er trouwens niet eens voor naar de sportschool, want push-ups kun je overal uitvoeren. Ook gewoon thuis op de vloer of buiten in het park. En het is een simpele oefening, waar je geen fitnessattributen voor nodig hebt.

Proefkonijnen deden tien jaar lang elke dag push-ups

Een groep onderzoekers van de Harvard-universiteit liet een aantal mannen van middelbare leeftijd flink zweten. Niet een paar dagen, maar tien jaar lang. De uitkomst was duidelijk: actieve mannen van middelbare leeftijd die dagelijks meer dan veertig push-ups eruit drukken, lopen 96 procent minder kans op hartziekten dan mannen waarbij de teller niet verder komt dan tien push-ups.

Het gaat zelfs zo ver dat dagelijks meer dan veertig keer opdrukken het risico op hart- en vaatziekten sterker verlaagt (voor mannen van middelbare leeftijd) dan cardiotrainingen op de loopband.

Wat als je geen veertig keer opdrukken redt?

Als je niet die magische grens van veertig push-ups in één keer redt, is er nog geen man overboord. Zeker als je nooit aandacht besteedt aan je bovenlichaam dan is veertig keer opdrukken waarschijnlijk niet iets dat zomaar lukt. Zelfs niet als je behoorlijk sportief bent en meerdere keren per week hardloopt of fietst. Dit zijn namelijk geen sporten waarmee je actief je borstspieren traint.

Hoe dan ook, dagelijks veertig push-ups zal voor de leek in het begin lastig zijn, maar vooruitgang is snel geboekt. Al gaat dit waarschijnlijk wel gepaard met forse spierpijn in het begin. Het is dan ook geen schande als je partner even moet helpen met het aantrekken van een trui of jas als je schouder- en borstspieren het uitschreeuwen na een flinke workout.

Als je dan toch bezig gaat met opdrukken, pak dan ook meteen je core mee met de meest effectieve buikspieroefening.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.