Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 20 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

‘AI gaat Oscar winnen, maar ik waarschuw iedereen voor wapens’

Ken je de film The Terminator nog, uit 1984? Domme vraag, natuurlijk ken je die. En volgens maker James Cameron, daarnaast vooral bekend van Avatar, is die actueler dan ooit. “Ik waarschuwde de wereld toen al voor de gevaren van AI.”

Op dit moment zijn er stakingen in Hollywood, en die hebben naast de financiële kant ook betrekking op AI. Veel acteurs tekenen een contract waarin staat dat hun beeltenis bijvoorbeeld nog veertig jaar gebruikt kan worden. Acteurs zijn daarom bang dat kunstmatige intelligentie hen ooit gebruikt voor een film zonder er zelf fysiek in te spelen. Daarnaast is AI al vol scripts aan het schrijven. Zo gebruikte Marvel AI voor het intro van de nieuwe serie Secret Invasion.

‘The Terminator was een waarschuwing voor AI’

Regisseur James Cameron vindt het jammer dat de wereld in 1984, toen zijn film The Terminator uitkwam, niet luisterde. “Ik heb jullie toen al gewaarschuwd voor de gevolgen van AI”, zei de filmmaker in een gesprek met CTV News.

The Terminator betekende de doorbraak van Arnold Schwarzenegger bij het grote publiek. De film gaat over een AI-netwerk dat in de toekomst een cyborg naar de jaren 80 stuurt om de moeder van de toekomstige leider van het verzet te doden.

‘Toekomst met een Oscar en wapens’

James Cameron denkt dat zijn voorspellingen toen nog steeds van waarde voor de wereld kunnen zijn. “AI die toegang krijgt tot wapens blijft volgens mij het grootste risico”, zegt hij in het interview. Ook voorspelt de filmmaker, die nu werkt aan het derde deel in zijn Avatar-reeks, dat AI binnen twintig jaar voor het eerst een Oscar voor beste scenario zal gaan winnen.

Terug naar de jaren 80

Leefden we nog maar in de heerlijk analoge jaren 80, toen AI nog fantasie leek in de vorm van The Terminator. Zwelg komend weekend in nostalgie met deze acht heerlijke films op Netflix uit de CGI-loze eighties.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.