Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 12 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Staking Hollywood: ‘Geen onderhandelingen tot ze dakloos zijn’

De gespannen staking van de schrijvers in Hollywood duurt inmiddels al ruim 70 dagen. Maar dat betekent niet dat studiohoofden een duimbreed toegeven. Integendeel. “Wachten tot schrijvers dakloos zijn.”

Als je niet helemaal meer op de hoogte bent waarom deze schrijvers het werk hebben neergelegd, check dan dit artikel waarin je ook kan lezen hoeveel salaris ze eigenlijk verdienen. In ieder geval lijkt er nog lang geen einde in zicht. En de staking in Hollywood zal ook steeds grotere gevolgen hebben voor ons als kijkers naarmate er geen akkoord wordt gevonden. Toch is er volgens de hoge piefen nog geen vuiltje aan de lucht.

Staking in Hollywood: ‘schrijvers breken’

Het doorgaans goed geïnformeerde Deadline voelde enkele studiobobo’s anoniem aan de tand over de muurvaste onderhandelingen. Maar door sterke resultaten op de beurs sinds de Hollywoodstaking op 2 mei begon, zijn Netflix, Apple, Amazon, Disney en Warner Bros allesbehalve geneigd om water bij de wijn te schenken. Sterker nog: ze zijn vastbesloten om “de schrijvers te breken,” zoals een studiobaas het schaamteloos uitdrukte.

De algemene verwachting van filmstudio’s en streamers is dat de schrijvers tegen oktober platzak zullen zijn, na vijf maanden zonder inkomen. En daarom hebben ze een uitgekookt plan bedacht.

“Het eindspel is om de zaken te laten voortslepen tot vakbondsleden hun appartementen en huizen beginnen te verliezen”, vertelde een studiomanager aan Deadline over de staking in Hollywood. Verschillende andere bronnen erkenden de ijskoude aanpak en herhaalden de verklaring. Nog een andere insider vatte de bedenkelijk onderhandelingstactiek samen als “een wreed maar noodzakelijk kwaad.”

De studio’s en streamers hopen vervolgens dat schrijvers in financiële problemen naar de leiders van de staking zullen stappen om te eisen de gesprekken te hervatten. Eens dat gebeurt, zijn de directeuren ervan overtuigd alle voorwaarden en maatregelingen te kunnen opleggen die ze willen. Verwacht dus niet te veel kwaliteit op Netflix binnenkort, de staking in Hollywood duurt wel nog even.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.