Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 14 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel push-ups moet je per leeftijd kunnen naar APFT-standaard

Een goede graadmeter voor je kracht en gezondheid is het aantal push-ups dat je achter elkaar kunt uitvoeren. Vandaag richten we ons op kracht met opdrukken volgens de militaire standaard. Je leest per leeftijd het minimale aantal dat je op rij moet kunnen uitvoeren.

Eerder las je al over dit onderzoek van Harvard, waarin het aantal keer dat je kunt opdrukken wordt gelinkt aan je gezondheid. Maar het zou kunnen dat je dat stadium al lang voorbij bent. We voelen je op afstand al denken: kom nou maar door met die uitdaging.

Minimaal aantal push-ups op rij per leeftijd

Komen we inderdaad uit bij het leger. Voor militairen is opdrukken al eeuwenlang een goede graadmeter en trainingsvorm. Zo moet je om in aanmerking te komen voor het Korps Mariniers ook een minimaal aantal push-ups achter elkaar kunnen uitvoeren.

De data hieronder zijn op basis van de toonaangevende APFT-standaard van het Amerikaanse leger. De militaire standaard verschilt iets per land, maar deze tabel geeft een representatief beeld. Zoveel push-ups moet je op basis van je leeftijd dus ongeveer kunnen.

Leeftijd Aantal opeenvolgende push-ups
17 – 21 minstens 35
22 – 26 minstens 31
27 – 31 minstens 30
32 – 36 minstens 26
37 – 41 minstens 24
42 – 46 minstens 21
47 – 51 minstens 16
52 – 56 minstens 11

Naast de militaire standaard heb je ook de medische standaard die je als basis kunt nemen voor het minimaal aantal push-ups op rij per leeftijd. Daar lees je meer over in dit artikel. Wees gerust, dat zijn een stuk minder dan in de tabel hierboven.

Meest gemaakte fouten tijdens opdrukken

Het hangt er natuurlijk wel van af hoe je die push-ups uitvoert. Check hier de meest voorkomende fouten tijdens het opdrukken, met daarbij direct een ezelsbruggetje voor je ademhaling.

Dan nog een tip voor de kerstvakantie, waarin je veel te veel gaat eten en drinken. Check deze ‘25 minuten bodyweight workout’ die je fit houdt tijdens vakantie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.