Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Fitness 11 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

4 veelgemaakte fouten tijdens je workout en hoe ze te voorkomen

Breng jij veel tijd sportend door? Dan is het zonde als je deze vier veelgemaakte fouten tijdens een workout nog maakt, aldus een personal trainer.

Je weet dat je voldoende eiwitten moet eten en goed moet slapen om progressie te boeken. Maar maak je nog steeds de onderstaande fouten? Zonde. Personal trainer Louis Chandler vertelt over de vier veelgemaakte fouten die hij nog altijd voorbij ziet komen, en die hij zelf nooit zou toepassen in zijn eigen trainingen.

Fouten tijdens je workout volgens een personal trainer

Maak notities en leer.

1. De warming-up overslaan

Trek jij meteen een sprintje naar het squatrek zodra je in de sportschool bent of begin je meteen met een sprintje tijdens jouw hardloop-training? Volgens Chandler is dat niet goed voor je lichaam. Sterker nog: hierdoor liggen blessures op de loer.

Maak je spieren dus altijd goed warm met een goede warming-up. Geen inspiratie? Doe deze vijf simpele warming-ups waar je lichaam gegarandeerd warm van wordt.

2. Trainen op een lege maag

Train jij het liefst ‘s morgens? Chandler raadt aan om altijd een lichte maaltijd te eten, het liefst ongeveer een uur voor het sporten. Dit zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt tijdens je workout. De ideale maaltijd bevat volgens de personal trainer een combinatie van eiwitten en koolhydraten.

Feit of fabel: is trainen op een lege maag echt zo effectief?

3. Je workout te lastig maken

Geloof niet alles wat je op social media voorbij ziet komen. Daar worden we namelijk overspoeld met ingewikkelde workouts die met de dag complexer lijken te worden. Volgens Chandler is dat helemaal niet nodig, en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Fouten liggen dan sowieso op de loer.

“Je trainingen te ingewikkeld maken met oefeningen die je nog nooit eerder hebt gedaan, is gewoon een gemakkelijke manier om geblesseerd te raken”, laat hij weten. De meeste progressie boek je immers nog altijd met compound-oefeningen: de squat, bench, deadlift, push-ups en pull-ups.

4. Zonder plan trainen

Personal trainer Chandler raadt aan om altijd met een plan te trainen, omdat dit de makkelijkste manier is om consistent te blijven trainen. Je verspilt hierdoor geen tijd, en weet precies wat de volgende stap in je training is.

Daar sluiten we ons helemaal bij aan. En er is meer: als je geen plan hebt, dan is het bijhouden van progressie ook lastiger. En natuurlijk is progressie niet het belangrijkste als je gewoon sport omdat je het leuk vindt. Maar is het jouw doel om telkens een beetje sterker te worden? Dan loont het zeker om met een plan te trainen.

Thuis trainen: 33 oefeningen om je eigen workout samen te stellen

Check ook de veelgemaakte fouten tijdens sit-ups.

Well+Good

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.