Stijn Kuster
Stijn Kuster Gezondheid 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

5 simpele warming-ups die blessures voorkomen tijdens een training

Een warming-up voor een training is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder kans hebt op blessures. Maar welke oefeningen moet je doen? Manners Magazine geeft vijf goede warming-ups, zodat jij de minste kans loopt op pijntjes en ongemakken.

Als je jouw lichaam opwarmt voor een training, verhoog je geleidelijk de activiteit, waardoor je hartslag omhoog gaat en je spieren warm worden. Ook wordt de zuurstofopname in het bloed verhoogd en wordt het bloed sneller door je lichaam gepompt. Hierdoor kan je beter presteren.

Vijf oefeningen die perfect dienen als warming-up

Een goede opwarming van je lichaam is dus essentieel om voor je training te doen. Dit zijn de vijf beste warming-up oefeningen die jij kan doen voor je training.

1. Stappen op je plek

Een goede warming-up is simpel en kost je lichaam niet te veel energie. Zo is stappen op je plek en je armen van links naar rechts zwaaien een erg goede oefening om je lichaam op te warmen. Met de oefening spreek je veel spieren in zowel je boven- als onderlichaam aan. Hierdoor kun je de oefening toepassen voor meerdere sporten.

2. Walking Jacks

De light-variant van de welbekende Jumping Jacks is een goede oefening om warm te worden. Je stapt van links naar rechts, terwijl je jouw handen in de lucht slaat.

Ook deze warming-up spreekt een groot deel van het lichaam aan en is makkelijk uit te voeren. Opeenvolgend kun je bijvoorbeeld oefening 3 doen.

3. Jumping Jacks

Jumping Jacks vormen een goede oefening om warm te worden. Echter, het uitvoeren van Jumping Jacks kost veel energie en kan dus ook prima dienen als oefening in een thuisworkout.

Iemand met een lichaamsgewicht van 70 kilogram verbrandt met Jumping Jacks al snel 50 kcal per 5 minuten. Dit betekent 600 kcal per uur. Dan moet je het dus 60 minuten volhouden, misschien een beetje lang voor een warming-up.

4. Cirkels draaien met armen

Strek je armen naar de zijkant en draai rondjes. Maak deze rondjes niet te groot. Dit is een goede warming-up voor je schouders.

Fanatieke sporters weten dat schouders snel overbelast zijn. Een schouderblessure of zelfs slijmbeursontsteking komt vaak voor. Een goede warming-up van de spiergroep kan dit voorkomen.

5. Mountain Climbers

Zoals de naam al doet vermoeden, moet je bij deze warming-up oefening doen alsof je een berg beklimt. De oefening spreekt veel spieren in het lichaam aan, en is dus een goede opwarmen voor een full body workout.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.