Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de rijkste selfmade miljardair van Nederland onder de 40 jaar

Het is weer zover: tijdschrift Quote heeft de 100 rijkste selfmade miljonairs op een rij gezet, die allemaal twee dingen gemeen hebben; ze zijn jonger dan 40 jaar én zijn miljonair geworden zonder hulp van pap en mam. Dit jaar heeft Adriaan Mol de nummer 1 in de Top 100 Jonge Miljonairs weten te bemachtigen.

Wie is deze ondernemer en over hoeveel vermogen hebben we het hier precies?

De rijkste jonge selfmade miljardair van Nederland

38 jaar oud is hij pas, Adriaan Mol. In relatief korte tijd heeft hij een vermogen van maar liefst 3,5 miljard weten op te bouwen. Hierdoor steekt hij met kop en schouders boven de rest van de Quote Top 100 Jonge Miljonairs uit.

Hoe heeft hij dat geflikt? Niet door een opleiding af te ronden in ieder geval. “Ik vond er geen bal aan”, vertelde de miljardair ooit in een interview. Op zijn achttiende besloot hij er daarom mee te stoppen en zich vol te storten op wat hij het liefste deed: programmeren.

Want dat kan hij; op 15-jarige leeftijd programmeerde hij al een versie van het spelletje Snake voor de Mac en hackte hij de telefoonnummers van vrienden om het vervolgens in sms’jes vanuit hun naam uit te maken met hun vriendinnen. Tja, wat ben je dan voor iemand, maar goed? Ook verkocht hij op jonge leeftijd een teletekstbrowser aan de NOS.

Adriaan Mol en Mollie

Op 18-jarige leeftijd verkocht hij niet alleen zijn eerste bedrijf (hostingbedrijf NovaHost), maar richtte hij ook het bedrijf op waar hij later miljardair mee zou worden: Mollie. De naam komt je wellicht bekend voor als je regelmatig je bankrekening doorspit. Het bedrijf is één van de grootste betaaldiensten van Europa en regelt vooral voor midden- en kleinbedrijven de betalingen.

Adriaan Mol is grootaandeelhouder bij Mollie, maar is daarnaast in de afgelopen 20 jaar ook bij heel wat andere ondernemingen betrokken geweest. Zo richtte hij bijvoorbeeld ook het succesvolle MessageBird op, dat onder andere beveiligingscodes per sms stuurt.

Adriaan Mol doet met zijn verhaal een beetje denken aan Silicon Valley-grootheden als Mark Zuckerberg. Net als Zuckerberg stopte hij met school om een succesvol bedrijf te starten en net als de Meta-oprichter zal je Adriaan Mol niet snel in pak zien. Een T-shirt of vest is zijn ‘uniform’.

De afgelopen jaren groeide het vermogen van Adriaan Mol zo snel, dat Quote niet uitsluit dat de ondernemer ooit ook op de nummer 1 van de Quote Top 500 terecht zal komen. Daarmee zou hij dus zelfs Charlene de Carvalho-Heineken (de dochter van Freddy Heineken) van de troon stoten.

Quote Top 100 Jonge Miljonairs

Robert Vis, de andere oprichter van Messagebird en ook 38 jaar oud, staat met een vermogen van 1,3 miljard op nummer 2. Job van der Voort is met zijn 32 jaar een stuk jonger. De mede-oprichter van Remote sluit met een vermogen van 675 miljoen de top 3 af.

Benieuwd naar de hele Quote Top 100 Jonge Miljonairs? Het nummer ligt vanaf donderdag in de winkels.

6 verrassende eigenschappen van selfmade miljonairs

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.