Dennis Mons
Dennis Mons Formule 1 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

F1-coureur Vettel flirt met IndyCar en hij zou niet eerste ‘overloper’ zijn

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, die nog tot eind dit seizoen voor Aston Martin rijdt in de Formule 1, heeft aangegeven dat hij ‘echte’ Amerikaanse circuits veel leuker vindt, in tegenstelling tot het stratencircuit van Miami dit weekend. De zoon van IndyCar-teambaas Bobby Rahal bood hem dan ook aan om eens een rondje te komen rijden in de Amerikaanse versie van F1.

Vettel was dit weekend weinig te spreken over het stratencircuit van Miami. Hij was overigens niet de enige coureur die geen fan was van de race in de Floridiaanse stad. Ook onder anderen Max Verstappen en Lewis Hamilton vonden de fameuze ‘Mickey Mouse’-bocht waar niet ingehaald kan worden behoorlijk vervelend. Ook werd het asfalt als een lachertje bestempeld.

Van Formule 1 naar IndyCar: Vettel flirt

In een interview gaf de 34-jarige Duitse coureur aan dat ‘echte’ Amerikaanse racetracks zoals in de IndyCar-divisie veel interessanter zijn om op te racen. Dat liet de zoon (Graham Rahal) van IndyCar-teambaas Bobby Rahal niet ongemoeid.

Hij reageerde op Twitter op Vettels statement: “Als je ooit een IndyCar wilt testen op Road America, dan zullen we ervoor zorgen dat het gebeurt. Het zou een eer zijn om je in onze auto te hebben.”

De uitnodiging kwam enigszins onverwacht, aangezien Grahams vader (en voormalig teambaas van Jaguar F1) geen benul had van de nonchalante uitnodiging van zijn zoon. Ook hij reageerde uiteindelijk positief op een potentiële overstap van Vettel naar IndyCar. “Seb, het is een deal als je wilt”, tweette hij in reactie op zijn zoon.

Meerdere F1-coureurs gingen hem voor

Dit seizoen verloopt het contract van Vettel bij Aston Martin en een stoeltje bij een ander F1-team is niet in zicht. De aanbieding om even te testen in de IndyCar-auto’s is dan ook aantrekkelijk voor de Duitser.

F1 Grosjean IndyCar
Grosjean in de DHL IndyCar tijdens kwalificatie (Afbeelding: Mark Brown/Getty Images)

Hij zou niet de eerste coureur zijn die van de Formule 1 ‘overloopt’ naar de Amerikaanse racedivisie. De bekendste naam is zonder enige twijfel Romain Grosjean, die in 2021 full-time voor de NTT IndyCar Series ging rijden. Ook F1-legendes Emerson Fittipaldi en Nigel Mansell stapten in.

Op zijn lauweren rusten

Met een inkomen van 40 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) per jaar in de afgelopen seizoenen staat er bij Vettel geen druk op de ketel. Het moge echter duidelijk zijn dat de relatief jonge, viervoudige wereldkampioen het racen in zijn bloed heeft. Hij paste dan ook perfect in het plaatje van Aston Martin, waarbij hij zich aansloot na het beëindigen van het contract met Ferrari.

We verwelkomen sowieso het feit dat Vettel hopelijk terugkeert achter het stuur van een koningsklasse. Al was het alleen al omdat iemand de rommel van de fans moet opruimen.

We zijn er nog niet, maar we gaan je missen, Seb.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.