Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

6 verrassende eigenschappen van selfmade miljonairs

Selfmade miljonairs zijn niet over één kam te scheren. Toch hebben ze wel degelijk wat met elkaar gemeen, blijkt uit onderzoek. Zes verrassende eigenschappen van moneymakers.

Sarah Stanley Fallaw is niet alleen de directeur van het Affluent Market Institute, maar schreef ook het boek: ‘The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth’. Voor haar boek deed ze research naar meer dan zeshonderd miljonairs in de Verenigde Staten.

Om de kenmerken te achterhalen die het meest voorspellend zijn voor het nettovermogen, voerde Fallaw twee onderzoeken uit. Eén met een groep individuen met een nettovermogen tussen de 100.000 en 1 miljoen dollar en één met selfmade miljonairs en miljardairs.

Zes eigenschappen van miljonairs

Hierdoor ontdekte ze dat er zes verrassende kwaliteiten terugkomen in het overgrote deel van de miljonairs, ongeacht hun leeftijd of inkomen.

  • Soberheid: een toezegging om te sparen, minder uit te geven en vast te houden aan een budget
  • Sociale onverschilligheid: niet toegeven aan de sociale druk om het nieuwste te kopen
  • Zelfvertrouwen: in hun financiële management en investeringen
  • Focus: op het afronden van taken zonder afgeleid te worden
  • Verantwoordelijkheid: het geloof dat geluk een kleine rol speelt in financiële resultaten
  • Plannen: doelen stellen voor een financiële toekomst

Vooral soberheid is een verrassend kenmerk. Toch benadrukten veel van de miljonairs die Fallaw interviewde dat ze hierdoor hun vermogen hebben opgebouwd. Vaak zijn mensen een slaaf van hun salaris, zelfs met een geweldig inkomen, schrijft Fallaw in haar boek. De miljonairs die ze interviewde, begrepen dat minder uitgeven de vrijheid creëert om bijvoorbeeld te sparen voor je pensioen.

Focus op dingen die je beheerst

Dat miljonairs zichzelf verantwoordelijk houden voor hun financiën, bleek al eerder door onderzoek van Chris Hogan. In zijn boek ‘Everyday Millionaires: How Ordinary People Built Extraordinary Wealth’, schrijft hij: “Miljonairs rekenen niet op iemand anders om hen rijk te maken en geven niemand anders de schuld als ze tekortschieten. Ze concentreren zich op de dingen die ze wél kunnen beheersen.”

Ook hij ontdekte tijdens zijn onderzoek dat self-made miljonairs planners zijn. 92 procent van de miljonairs die hij interviewde bedenkt een langetermijnplanning voor zijn of haar geld. En dat niet alleen: 97 procent zorgt er ook bijna altijd voor dat ze de doelen halen die ze voor zichzelf stellen.

In tegenstelling tot veel andere mensen zijn miljonairs niet gefocust op wat hun vandaag blij maakt. Ze zijn gefocust op de lange termijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.