Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 23 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland heeft er duizenden miljonairs bij: de cijfers op een rij

Heb je je weleens afgevraagd hoeveel miljonairs er in Nederland zijn? Houd je vast, ons land telt 278.000 huishoudens met een vermogen van minimaal een miljoen euro, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het is het zesde jaar op rij dat het aantal miljonairs in Nederland stijgt.

Op 1 januari 2020 waren er 24.000 miljonairs meer dan in het jaar ervoor, blijkt uit de meest recente data. Inmiddels zijn er ruim 100.000 miljonairs meer dan in 2008. Duidelijke CBS-cijfers over de pandemiejaren volgen later. Dit zijn nou eenmaal onderzoeken waar lange tijd overheen gaat.

Vermogen op papier meer dan een miljoen

Goed om te weten: deze 278.000 huishoudens hebben niet allemaal meer dan een miljoen euro op hun bankrekening staan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kijkt naar het hele vermogen, waaronder de waarde van de woning (min de hypotheekschuld) en andere eventuele bezittingen, zoals een (belang in een) bedrijf.

Ook geeft de hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, in een toelichting een belangrijke kanttekening. “Een miljoen euro nu heeft een andere waarde dan een miljoen euro toen”, legt hij uit. Houd je rekening met de inflatie? Dan waren er in 2020 zo’n 35.000 miljonairs meer dan in 2008.

Dat neemt niet weg dat het aantal miljonairs flink stijgt in Nederland. Dat komt onder andere door de economische groei, het welvarende bedrijfsleven en natuurlijk de gestegen beurskoersen en huizenprijzen. Interessant is dat het vermogen van de meeste miljonairs voor één vijfde bestaat uit de waarde van de eigen woning. Bij niet-miljonairs bestaat het vermogen voor driekwart uit het eigen huis.

Het doorsnee vermogen van Nederlandse miljonairs

We weten nu hoeveel miljonairs er in Nederland zijn. Maar hoeveel vermogen hebben zij eigenlijk? De huishoudens met een miljoen of meer hadden in 2020 een doorsneevermogen van 1,6 miljoen euro. Een groot verschil met het doorsneevermogen van 56.000 euro voor alle andere huishoudens. Volgens het CBS is het vermogen van de miljonairs maar liefst 28 keer zo groot als dat van de rest.

Bijna twee derde van de miljonairs in Nederland heeft een vermogen tussen de 1 en 2 miljoen euro. Een kwart heeft een vermogen tussen de 2 en 5 miljoen euro. 3 procent van de miljonairs, dat zijn zo’n 8.300 huishoudens, heeft een vermogen van maar liefst 10 miljoen of meer.

Uit de Quote 500 bleek eerder deze maand ook al dat er meer miljardairs dan ooit in Nederland zijn. Lees in dit artikel de opvallendste posities, verschuivingen en records.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.