Pim Jansen
Pim Jansen Nieuws 24 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Terug naar het oude abnormaal: nieuwe maatregelen aanstaande

Er komen waarschijnlijk nog strengere corona-maatregelen aan. Die worden dan vrijdag aangekondigd tijdens een persconferentie. Vandaag is er een spoedberaad met het OMT. “De situatie is zorgelijk en somber”, aldus Hugo de Jonge.

Vandaag (24 november) is de anderhalve meter afstand houden weer ingevoerd. Eerst was dat een dringend advies. Maar nu het weer verplicht is voor iedereen boven de 18 jaar, kunnen politieagenten en boa’s daar weer op handhaven. Je hoeft geen 1,5 meter afstand te houden van mensen die tot hetzelfde huishouden behoren, meldt Metro. Ook is de 1,5 meter niet verplicht op plekken waar je je corona-pas moet tonen, zoals cafés, restaurants, bioscopen en theaters. Ook voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt een uitzondering, net als voor sporten en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat. Maar hier houdt het waarschijnlijk dus niet bij op.

Vervroegde persconferentie

Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe corona-maatregelen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het Outbreak Management Team (OMT) woensdagavond bij elkaar komt en donderdag met een advies komt. Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

In eerste instantie zou het kabinet volgende week vrijdag besluiten wat te doen met de corona-maatregelen. Maar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt hard op en het kabinet ziet nog niet de gewenste omslag daarin. “Daarom hebben we gevraagd het OMT-advies naar voren te halen, zodat we op korte termijn tot besluitvorming kunnen overgaan”, aldus De Jonge. Hij wil van de experts weten wat nodig is om de “kentering te forceren”.

‘Verscherpte maatregelen zo goed als zeker’

De minister wil niet “vooruitlopen” op welke maatregelen het kabinet mogelijk gaat nemen, maar dat de maatregelen worden aangescherpt lijkt zo goed als zeker. “Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed”, zegt De Jonge. De corona-cijfers van de afgelopen dagen zitten “aan de bovenkant” van de prognoses en daarom verwacht de minister niet dat de gewenste kentering deze week gaat komen. Hij noemt de situatie “somber en zorgelijk”.

Zou de pandemie dan echt zo lang duren als South Park voorspelt?

ANP

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.