Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Oxygen: Netflix gaat de ruimte in met claustrofobische thriller

Regisseur Alexandre Aja staat na films als The Hills Have Eyes en Crawl bekend om zijn bloederige stijl. Voor Netflix duikt hij in een ander genre met Oxygen, een gloednieuwe sciencefiction-thriller die op 12 mei naar de streamingdienst komt.

Herinner je je Buried nog, uit 2010? In die film is Ryan Reynolds praktisch de enige acteur die je te zien krijgt. Hij zit namelijk bijna de hele film vast in een houten doos. Claustrofobisch? Zeker, maar ook zeer spannend en onderhoudend. Een complete film om zo’n insteek heen bouwen is een risicovolle opgave, maar Aja gaat het toch proberen. Hij verplaatst die premisse naar de ruimte.

Oxygen: vast in de ruimte

Mélanie Laurent, die we kennen van onder andere Inglourious Basterds, speelt de hoofdrol. Haar personage wordt wakker in een cryogene unit, waarin je op zeer lage temperaturen gepreserveerd wordt, net zoals in Passengers. Het probleem? Ze heeft geen idee wie ze is, waar ze vandaan komt en waar ze is. Daarnaast, zoals de titel al verklapt, is het zuurstofniveau snel aan het afnemen. Een bloedstollende race tegen de klok dus: kan ze op tijd erachter komen wie ze is en ontsnappen?

Ook regisseur Alexandre Aja moest direct aan Buried denken toen hij het script las. “Het deed me meteen denken aan het beste van Buried, maar met een 28 Days Later-twist. Ik zat er meteen helemaal in, ik stelde me voor dat ik wakker werd, opgesloten in deze cryo-unit, in een poging erachter te komen wie me mij heeft opgesloten en waarom, ik voelde haar wanhoop,” aldus de regisseur tegenover Collider.  Blijkbaar is de 28 Days Later-vergelijking niet willekeurig, want Aja teaste toen al dat Oxygen “een grote post-apocalyptische en emotionele afslag” zal nemen.

Snel op Netflix

De Franse filmmaker noemt Oxygen een “mysterieuze box die als een labyrinth gebouwd is, waaruit het personage van Mélanie Laurent moet zien te ontsnappen. De onderstaande trailer maakt in ieder geval duidelijk dat liefhebbers van sciencefiction en thrillers waarbij je continu op het puntje van je stoel zit na 12 mei een filmavondje in kunnen gaan plannen.

Hopelijk weet Aja het concept net zo sterk uit te voeren als deze trailer belooft. Dat is de keerzijde van films die zich in één ruimte afspelen: als het matig uitpakt, dan merk je dat ook meteen. Ach, het is Netflix. Je kunt altijd nog een andere film aanslingeren, in plaats van dat je in een bioscoopzaal zit. Op naar 12 mei!

De top 10 allerbeste films op Disney+ (en Star) volgens IMDb

Oxygen: durf jij de nieuwe claustrofobische thriller van Netflix aan?
🎇 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.