Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 14 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Bekroonde films: 7 Oscar-winnaars op Netflix die je gezien moet hebben

De nominaties voor de Oscars zijn weer bekend! In de tussentijd hebben we een lijstje voor je met de Oscar-winnaars van voorgaande jaren die je nu al op Netflix kunt streamen!

Moonlight

Barry Jenkins leverde met Moonlight ogenschijnlijk vanuit het niks een meesterwerk af. Mahershala Ali en Naomie Harris schitteren in een drama dat zich afspeelt in het Miami van de jaren tachtig. In drie hoofdstukken wordt je als kijker meegenomen door de jeugd, puberteit en het volwassen leven van een Afro-Amerikaanse man. Hij werd vroeger gepest en worstelt nog altijd met zijn achtergrond en seksuele oriëntatie. Het ijzersterke acteerwerk zorgde er mede voor dat deze film drie Oscars in de wacht sleepte.

Birdman

Michael Keaton speelt een acteur die ooit een populaire superheld speelde, maar sindsdien aan lager wal is geraakt. Een toneelstuk aan Broadway moet het tij voor hem gaan keren, maar het ego van de hoofdrolspeler staat een glansrol in de weg. Ook gooien de problemen in zijn familie een hoop roet in het eten. Birdman is vooral een film die je moet ervaren, want de prettige chaos die Alejandro G. Iñárritu serveert laat je van begin tot eind niet meer los. Saillant detail: er zitten slechts 16 cuts in deze film.

Girl, Interrupted

De regisseur van Logan leverde in 1999 het fantastische Girl, Interrupted af, met Angelina Jolie, Whoopi Goldberg en Winona Ryder. Susanna wordt in een psychiatrische inrichting opgenomen na en zelfmoordpoging. Daar raakt ze verknocht aan de andere vrouwen waarmee ze een vriendschap opbouwt, tot de grote ontsteltenis van haar vriend Toby. Hij is bang dat ze zich teveel hecht aan haar nieuwe thuis. Tevens een indrukwekkend inzicht in hoe men in de jaren zestig en zeventig te werk ging in dergelijke inrichtingen, met alle isoleercellen en elektroshocks van dien.

Netflix: Goodfellas

De gangsterfilm der gangsterfilms. Robert De Niro Jimmy Conway, een oude rot in de maffiawereld. Hij krijgt Henry Hill onder zijn hoede, een leergierige loopjongen die al van jongs af aan bij de maffia wilt. Al snel groeit hij uit tot een belangrijke naam in het wereldje en loopt het geld binnen. Wanneer hij echter ontdekt dat Henry een groot geheim verbergt, komt hij voor een verwoestende keuze te staan. Wat een dialogen! Robert De Niro in bloedvorm.

The Departed

Martin Scorsese regisseert Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson in The Departed. Colin Sullivan werkt voor de beruchte gangsterbaas Frank Costello, waarbij het zijn opdracht som het politiekorps van Boston te infiltreren. Aan de andere kant infiltreert Billy Costigan, een undercover agent, juist de organisatie van Costello. Wanneer ze elkaar tegenkomen, ontstaat er een kat-en-muisspel op hoog niveau.

Legends of the Fall

Kolonel Ludlow moet in zijn eentje zijn drie zoons opvoeden, nadat zijn vrouw hem heeft verlaten. Alfred, de oudste, is de ideale schoonzoon. Samuel, de middelste, is altijd bereid om op de bres te springen en in opstand te komen, ook als het om de politiek gaat. Wanneer Samuel van zijn studie terugkeert met een verloofde, probeert het mannenhuishouden er alles aan te doen om haar goed te ontvangen. Dat lijkt behoorlijk te lukken, tot de Eerste Wereldoorlog aanbreekt en Samuel een keuze met grote gevolgen maakt…

Call Me By Your Name

Deze grote hit van 2017 staat sinds kort op Netflix, met Armie Hammer en Timothée Chalamet in de hoofdrol. De gevoelige Elio is enigst kind van een Amerikaans-Italiaanse familie. Hij kijkt uit naar een langzame, luie zomer in de villa van zijn ouders op het Italiaanse platteland. Daar ontmoet hij Oliver, een academicus die de wereld van de adolescente jongen compleet op zijn kop zet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.