Noah Korevaar
Noah Korevaar Bioscoop 11 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe oorlogsfilm met Rocky-ster is zo’n B-film die heerlijk wegkijkt

Maak kennis met Come Out Fighting, een oorlogsfilm die helaas het resultaat is van een Hollywood-formule die we maar al te goed kennen. Met de juiste verwachtingen hoeft dat echter geen dealbreaker te zijn.

Vorige week verscheen een geprezen Nederlandse oorlogsfilm op YouTube. Geheel gratis. Smaakte dat Zeeuwse verhaal naar meer? Dan kun je binnen de Nederlandse grenzen ook terecht bij Grenzeloos Verraad en Het Verloren Transport.

Come Out Fighting: terug naar WOII

Ook in het buitenland zitten ze echter niet stil wat oorlogsfilms betreft. Onlangs deelden we nog de nieuwste trailer voor een heftig filmproject van Guy Ritchie en Jake Gyllenhaal, over de strijd tegen de Taliban. Voor liefhebbers van het genre die meer geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog is er nu nog een andere oorlogsfilm om naar uit te kijken: Come Out Fighting. Een avontuur met onder andere Dolph Lundgren (Rocky IV) dat al op 19 mei digitaal uitkomt.

De regie van Come Out Fighting is in handen van Steven Luke (Operation Seawolf). Hij vertelt het verhaal van een kleine, gespecialiseerde groep Afro-Amerikaanse soldaten van het Amerikaanse leger, die op een onofficiële reddingsmissie achter de vijandelijke linies wordt gestuurd. Hun doel? De vermiste commandant opsporen en hem veilig terugbrengen.

Nadat ze zich een weg hebben gebaand door de Duitse verdediging, gaat het goed mis. Ze stuiten ze op een neergestorte Amerikaanse legerpiloot, en krijgen meer tegenstand voor de kiezen dan ze hadden verwacht. Met de hulp van het 761e tankbataljon moet het team een manier vinden om te overleven en heelhuids terug te komen. De cast bestaat naast Lundgren uit Michael Jai White, Tyrese Gibson, Kellan Lutz en Hiram A. Murphy.

Helaas een bekend verhaal

Laten we maar meteen duidelijk zijn: de kans dat Come Out Fighting de nieuwe Saving Private Ryan wordt, is simpelweg nihil. De nieuwste trailer voor de oorlogsfilm is zeker spectaculair, maar verraadt tevens dat het een typische B-film wordt. Het oogt allemaal kleinschalig en goedkoop. Dat hoeft niet een dealbreaker te zijn, verre van, vele B-films zijn uiterst vermakelijk, maar verwacht geen Oscars-materiaal. Het feit dat de film ook vrijwel meteen digitaal uitkomt in plaats van een brede bioscooplancering, is ook geen goed teken.

Het IMDb-profiel van Steven Luke is ook veelzeggend: hij levert continu B-films met B-sterren op de posters af, die bovendien steevast onvoldoendes scoren op IMDb. De film Operation Seawolf van vorig jaar is daar een goed voorbeeld van: Dolph Lundgren en Frank Grillo, die voorbij hun prime zijn, op de poster, en scoren maar. Een 3.3 op IMDb. Het is een trucje waarvoor Bruce Willis zich helaas de afgelopen jaren ook op lucratieve wijze liet lenen.

Hersenloos oorlogsfilm-tussendoortje?

Maar toch, maar toch: als je weet waar je aan begint, dan kunnen dit soort oorlogsfilms een heerlijk avondje hersenloos filmplezier opleveren. Actie, een meeslepend avontuur, en prima acteerwerk. Niet elke film hoeft de nieuwe The Godfather te worden. Trek in een sensationeel oorlogsavontuur? Dan kun je vanaf 19 mei Come Out Fighting digitaal via video-on-demand scoren.

De top 8 beste oorlogsfilms op HBO Max volgens IMDb

Tweede wereldoorlog oorlogsfilm Come out Fighting
🧨 (Afbeelding: Screen Media)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.