Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Geprezen Nederlandse korte oorlogsfilm nu gratis op YouTube

Een indrukwekkend cadeautje op Bevrijdingsdag: de geprezen korte oorlogsfilm Het Pamflet is nu gratis op YouTube te zien.

Liefhebbers van de betere oorlogsfilm komen vooral dit jaar ook in Nederland volop aan hun trekken. Neem Grenzeloos Verraad, een Drentse oorlogsfilm die dit jaar van lokaal project uitgroeide tot internationale bioscoopfilm. En vergeet Het Verloren Transport niet, een film over een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen dat bij een Duits dorpje strandt.

Het Pamflet: korte oorlogsfilm

Je hoeft echter niet een bioscoopticket aan te schaffen om een prijswinnende Nederlandse oorlogsfilm te checken. Hopelijk heb je zo’n vijftien minuten over dit weekend, of vandaag, op Bevrijdingsdag. Op YouTube is namelijk volstrekt gratis Het Pamflet te zien, een korte oorlogsfilm van de Nederlandse filmmaker Justin Heyl. Hij baseerde zich voor het korte meesterwerkje op het boek Ze was 16, van Marlies Allewijn.

Het Pamflet neemt je meer terug naar oktober 1944. 2 oktober, om precies te zijn. De inwoners van Westkapelle, Zeeland, worden gewaarschuwd voor een aankomend bombardement. Vliegtuigen droppen pamfletten, met daarop de oproep om te evacueren. Als kijker volg je Janna, een zestienjarig meisje, zowel voor als tijdens het bombardement. Het levert een kort maar krachtig verhaal op, dat je even goed een liefdesverhaal zou kunnen noemen.

De Slag om de Schelde

De korte film is het resultaat van een initiatief van Stichting Filmalot, Zeeuwse filmhuizen, Omroep Zeeland, de Zeeland Film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Vijf regisseurs kregen 10.000 euro om een korte film over de Slag om de Schelde te maken. Ook kregen ze ondersteuning en begeleiding vanuit de Nederlandse filmindustrie.

Die details mag je echter allemaal direct weer vergeten. Wat telt, is dat het een indrukwekkende korte film heeft opgeleverd. Na een succesvolle première oktober vorig jaar en een hoop lof vanuit de pers, is Het Pamflet voorlopig ook gewoon op YouTube te bewonderen, volledig gratis, op het kanaal van Justin Heyl zelf. Ruim vijftien indrukwekkende minuten. Een korte oorlogsfilm van eigen bodem, tussen je dagelijkse YouTube-dieet. Het is niet bekend voor hoe lang Het Pamflet op deze manier beschikbaar zal zijn, dus zorg dat je er snel bij bent! Trek in een langere oorlogsfilm? Check dan onze lijstjes met de beste oorlogsfilms op Netflix en HBO Max.

Korte Nederlandse oorlogsfilm Het Pamflet gratis op YouTube
📺 (Afbeelding: Action Reaction Productions)

Het PamfletDutch Media Week

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.