Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Family Guy haalt woede Rusland op hals met spottende aflevering

Poetin kan er niet om lachen, maar de rest van de wereld wel. Twee recente afleveringen van Family Guy staken rijkelijk de draak met het leven in Rusland. En uiteraard weerklinkt nu de oproep om de cartoonserie voorgoed te verbannen. “Informatieoorlogsvoering”, zoals satire daar heet.

Vladimir Poetin en Peter Griffin sloegen elkaar in een Family Guy-aflevering uit 2017 nog helemaal tot moes. Maar de grens lijkt pas bereikt nu zelfs Meg (!) durft te tornen aan het ideaalbeeld van de Russische samenleving.

Nochtans heeft Meg het best naar haar zin in Tsjeljabinsk. Tijdens een reis naar de grijze industriestad in de Oeral wordt het kneusje van de familie verliefd op een hacker, waarna ze besluit te blijven. De Russische keuken, de treurige architectuur, kreunende armoede of verstikkende staatscontrole schrikken de dochter van Peter Griffin niet eens af. Betere propaganda kan niet toch?

Family Guy haalt woede Rusland op de hals

Niet volgens Yana Lantratova, eerste afgevaardigde van de commissie onderwijs in de Staatsdoema, het lagerhuis van Rusland. “De kunstenaar heeft recht op zijn visie, maar dit is een opzettelijk beledigend artistiek beeld dat niets met de werkelijkheid te maken heeft. Dit is een opzettelijk werk gemaakt tegen ons land. Informatieoorlogsvoering via artistieke werken. Family Guy creëert opzettelijk een beeld van Rusland als een land waar iedereen ongelukkig is met het leven, drinkt, drugs gebruikt en steekpenningen aanneemt.” Lantratova zou volgens Oost-Europees persbureau Nexta ook oproepen om de serie te verbannen.

Rusland, verbannen, Yana Lantratova, family guy
De ‘Meg’ van het Russisch parlement (Afbeelding: Duma.gov.ru)

Mila Kunis, de actrice die Meg speelt, kan in ieder geval weten of het strookt met de werkelijkheid. Samen met Ashton Kutcher betuigde het Hollywoodkoppel al meermaals steun aan het getroffen thuisland van de Family Guy-stem. Ze werd in het Oekraïne van de toenmalige Sovjet-Unie geboren voor ze op 7-jarige leeftijd naar Amerika verhuisde. Kunis spreekt nog steeds vloeiend Oekraïens en Russisch en dat was opnieuw te horen.

Beide afleveringen genaamd From Russia with Love en Adult Education vormden de finale voor het 21ste seizoen van de geloofde cartoonreeks. En als de serie daadwerkelijk verbannen wordt, kunnen Russen gelukkig altijd nog de AI-versie van Family Guy bekijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.