Metro
Metro Nieuws 25 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

OMT-advies alweer gelekt: een voorbode op de nieuwe maatregelen

De horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen zouden van 17.00 uur tot 05.00 uur dicht moeten gaan. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Dat bevestigen ingewijden. Scholen zouden open mogen blijven.

Maar ook contactberoepen zoals kappers zouden al voor het invallen van de avond de deuren moeten sluiten, vinden de adviseurs van het kabinet. De betrokken ministers overleggen vandaag op het Catshuis over de coronacrisis. Strengere maatregelen lijken onvermijdelijk, nu de afgelopen weken record na record wordt gebroken met de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen.

Vrijdag 25 november een persconferentie

Het kabinet besluit morgen of er een aanscherping van de corona-maatregelen komt. Dan volgt hoogstwaarschijnlijk ook de persconferentie.

Dat het OMT dit adviseert, betekent niet dat het kabinet dat advies ook overneemt. De besluiten van het kabinet verschillen soms nog wel van het advies. Voor de lockdown adviseerde het OMT namelijk een periode van twee weken, het kabinet maakte daar drie van. Of ze daar morgen nog een paar weken aanplakken, zal blijken.

Nederland werd eerder al op de vingers getikt demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. We zouden ons niet goed genoeg aan de basisregels houden. Ook OMT-leden onderstreepten het belang van de basismaatregelen.

OMT-advies scholen open, horeca vroeger dicht

De mogelijke schoolsluiting is gisteren ook breed besproken bij talkshows Op1 en Jinek. Zo schoof bij Jinek Manuel Veira aan, directeur van twee basisscholen in Den Haag. Veira, hoe groot zijn hart voor het onderwijs ook is, was stellig: „De scholen moeten morgen dicht. In elk geval die van mij. De situatie is op dit moment werkelijk onhoudbaar. Onwerkbaar.”

Ook in Op1 kwam ‘scholen dicht’ aan de orde. En ook in deze talkshow zagen de gasten dat de kans dat de scholen dicht moeten, dichtbij is. Boudwijn van Stuijvenberg is basisschooldirecteur in Uithoorn. Hij ziet wat er met de coronabesmettingen gebeurt. Toch zegt hij over het sluiten van zijn school: „Liever nog lang niet. Op dit moment heeft 7 procent van de leerlingen coronagerelateerde klachten. Maar we zien dat een groot deel van de leerlingen er gelukkig rustig doorheen gaat. Ik ben bang dat we over een bepaalde periode dicht moeten en daarna wĂ©Ă©r.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.