Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: makers The Irishman duiken in Italiaanse maffia

De producenten van The Irishman duiken voor Netflix in een intrigerende misdaadzaak. Maak kennis met This is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist.

De naam Jane Rosenthal zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar haar films wel. Ze is namelijk al sinds 1988 de productiepartner van Robert De Niro, en tevens de oprichtster van het beroemde Tribeca Film Festival. Ze werkt tevens regelmatig samen met Berry Welsh, een producent die voor Netflix onder andere The Irishman, When They See Us en Quincy afleverde. Drie toptitels.

This is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist

Samen hebben ze op 7 april een nieuwe veelbelovende Netflix Original afgeleverd. Maak kennis met de documentaireserie This is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist. Het duo duikt in de nonfictie dus, met een waargebeurd verhaal dat je ook zonder fictief sausje direct weet te pakken.

De docuserie gaat namelijk over Ă©Ă©n van de grootste kunstroven uit de kunstgeschiedenis. In 1990 liepen twee politieagenten met wapens in de hand het Gardner Museum binnen, een prestigieus museum in Boston. Ze kregen dertien zeer waardevolle schilderijen in handen, waarmee ze vervolgens weer het museum uitliepen.

Dat is al voer voor een docuserie, maar daar blijft het niet bij. Het verhaal wordt namelijk nog fascinerender. Toen de politie eindelijk een aantal verdachten in het vizier kreeg, werden ze Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n dood aangetroffen. Iets of iemand had ze al te grazen genomen, maar hoe en waarom?

Italiaanse maffia

De politie vermoedde destijds dat de Italiaanse maffia er iets mee te maken had. Een detail dat ook meteen de link met The Irishman is: door dat gegeven raakten Jane Rosenthal en co. geĂŻnteresseerd in het project.

Netflix duikt in de misdaadzaak aan de hand van nooit eerder vertoonde archiefbeelden, nieuwsfragmenten en politiedosiers. De makers spraken met medewerkers van het museum, politieagenten, journalisten en andere bronnen die er (in)direct mee te maken hadden.

7 april op Netflix

Een toffe basis voor een docuserie, zou je zeggen. Nu nog hopen dat de uitvoering die potentie volop weet te benutten. Daar kun je nu achter gaan komen, want de docuserie is al te streamen. De eerste trailer belooft in ieder geval veel goeds. This is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist staat nu op Netflix!

Netflix jaagt op drugsbazen en terroristen in nieuwe true crime serie

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.