Martin de Coninck
Martin de Coninck Games 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom een Nintendo 8-bit song uit 1996 een Grammy won in 2022

Kirby heeft een paar dagen terug een Grammy in de wacht gesleept. Ja, je leest het goed, die was vast even aan je voorbijgegaan. De Nintendo-game met het ronde, roze poppetje viel in de prijzen tijdens de 64ste editie van de jaarlijkse Grammy Awards. Het gaat om een bewerkte song uit 1996.

Oké, technisch gezien heeft niet het personage Kirby de prijs gewonnen. Deze eer gaat namelijk naar de 8-Bit Big Band van Charlie Rosen en Jake Silverman, bestaande uit 30 tot 65 orkestleden. Deze verzameling muzikanten specialiseert zich in jazzy uitvoeringen van muziek uit populaire (retro) video games. De jazzy vertolking van de Nintendo-song Meta Knight’s uit de game Kirby Superstar (1996) was goed voor de Grammy in de categorie ‘Beste Arrangement, Instrumentaal of A Capella’.

8-Bit Big Band razend populair op Youtube

De bonte verzameling jazzmuzikanten heeft een eigen Youtube-kanaal met bijna 200.000 abonnees. Naast de prijswinnende vertolking van de gamesong uit Kirby Superstar vind je hier geweldige uitvoeringen van Super Mario, Tetris, Pokémon, Donkey Kong en vele andere klassiekers van Nintendo.

Ook giet de Grammy Award winnende 8-Bit Big Band trouwens moderne gamemuziek in een jazzy jasje, bijvoorbeeld tunes uit de populaire game Animal Crossing. De Big Band gebruikt vooral muziek uit Nintendo games. Niet heel vreemd, want Nintendo staat nu eenmaal bekend om zeer sterke composities voor de diverse game franchises. De basis voor een jazzy jasje is dus altijd erg solide. Toch vind je op het Youtube-kanaal ook games van andere uitgevers terug. Zo beluister je ook een coole uitvoering van de muziek uit Portal: Still Alive, een Xbox 360 game.

Nintendo-song Kirby niet de eerste videogame met een Grammy

Kirby was trouwens niet de eerste game die (indirect) een Grammy in de wacht sleepte. Die eer is voorbehouden aan Civilization IV. Deze turn-based strategy game won in 2011 een Grammy met Baba Yetu voor beste instrumentale begeleiding. Deze prachtige gamesong is ook zeker de moeite waard om te beluisteren. In wil je nog even genieten van Nintendo-tunes uit de 90’s? Speel de onderstaande video dan af.

Check in dit artikel de meest sexy jurken en pakken tijdens de Grammy Awards 2022.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.