Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Er is iets met de nostalgie in Nintendo-kerstfilm 8-Bit Christmas

Er is een nieuwe Nintendo-kerstfilm, 8-Bit Christmas genaamd. Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother) speelt de hoofdrol, omringd door heel veel kinderen. Dat klinkt allemaal heel goed, maar afgaande op de trailer ligt de nostalgie er zo dik bovenop, dat het allemaal net even te geprobeerd lijkt.

We varen juist lekker op nostalgie uit de jaren 80 en 90. Netflix-series als The Movies That Made Us en The Toys That Made Us hebben we verslonden. Om over de Michael Jordan-documentaire The Last Dance maar te zwijgen. En de makers van Stranger Things laten al jaren zien dat je ook met een nieuwe serie nostalgie kunt opwekken. Maar bij 8-bit Christmas voelt het gewoon niet echt.

Nintendo-kerstfilm 8-Bit Christmas

In de trailer van de Nintendo-kerstfilm vertelt John Doyle (Neil Patrick Harris) een verhaal uit een van zijn kinderwinters. Daarin strijden hij en zijn vrienden om een originele NES voor Kerstmis. Want wat was er in die tijd begerenswaardiger dan een gameconsole en Super Mario? Geen chiptekorten en internet, puur jij en de spelcomputer.

Met 8-bit bliepgeluidjes, The Final Countdown, Iron Maiden T-shirts en andere 80’s gimmicks proberen de makers de sfeer van weleer op te roepen. Maar het slaat niet aan, vooral niet als je zelf in die tijd bent opgegroeid. En dat terwijl onze nostalgische snaar bij de titelnaam 8-Bit Christmas juist zo hard begon te trillen. Een kerstfilm over het Nintendo Entertainment System (NES) had zo lekker kunnen zijn.

Te zien op HBO Max

Maar laten we de Nintendo-kerstfilm niet al volledig afbranden op basis van alleen de trailer. Hopelijk geeft die een verkeerd beeld. 8-Bit Christmas is vanaf 24 november te streamen op HBO Max. Heb je alleen Netflix? Check dan deze nieuwe kerstfilms op de streamingdienst.

Om toch af te sluiten met NES-nostalgie: bekijk ook de Netflix-docuserie High Score, waarvan aflevering 2 volledig is gewijd aan de Nintendo 8-Bit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.