Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Kan hij nog zoveel geld hebben, Jeff Bezos krijgt zijn zin niet in de ruimte

Hij wil zo graag de ruimte veroveren met zijn miljarden die hij in Blue Origin stopt, maar voorlopig moet Jeff Bezos die andere ruimtemiljardair Elon Musk voor zich dulden. Hij heeft een enigszins treurige zaak over de bouw van een NASA-maanlander verloren.

Jeff Bezos is niet meer de rijkste man op aarde, dat is de voorlopig niet in te halen SpaceX-CEO Elon Musk. Maar de voormalige Blue Origin-CEO beschikt nog altijd over een schamel vermogen van 200 miljard dollar. En in plaats van zich druk te maken over het wereldvoedselprobleem, probeert hij de ruimte te vervuilen. Dat lukt hem aardig, maar Elon Musk is hem een doorn in het oog.

Jeff Bezos verliest zaak om bouw NASA-maanlander

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos verloor de rechtszaak over de bouw van een maanlander voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deze week. Dat meldt CNCB. De mulitmiljardair was het er niet mee eens dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk, de maanlander mag bouwen en niet zijn Blue Origin. Maar als een klein kind wilde hij toch zijn zin.

Jeff Bezos spande daarom een zaak aan bij de Court of Federal Claims in Washington. Dat is een aparte rechtbank voor financiële zaken tegen de Amerikaanse overheid. Blue Origin stelde dat de beslissing van de NASA onwettig was en dat de voorstellen van SpaceX en Blue Origin niet goed zijn beoordeeld. De details van de uitspraak zijn nog niet gepubliceerd.

Elon Musk met SpaceX door in het oog

SpaceX kreeg het contract voor de NASA-maanlander eerder dit jaar. Het bedrijf van Elon Musk ontwikkelt een vaartuig waarmee astronauten voor het eerst sinds 1972 weer voet op de maan moeten zetten. Dat moet over een paar jaar gebeuren. Tot overmaat van zag Jeff Bezos ook nog zijn personeel overlopen naar Elon Musk.

Het vaartuig wordt Starship HLS (Human Landing System) genoemd. Met de deal is een bedrag van bijna 3 miljard dollar gemoeid, omgerekend 2,5 miljard euro. NASA liet weten zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan met SpaceX. Het Blue Origin van Jeff Bezos was ook in de race voor de opdracht. Het bedrijf klaagde eerder tevergeefs bij de General Accounting Office, de Amerikaanse versie van de Rekenkamer.

Petitie

Jeff Bezos en Elon Musk zijn verwikkeld in een ruimterace. Hun bedrijven werken beide samen met de NASA. Ze proberen lucratieve contracten van de Amerikaanse overheid te krijgen en daarnaast willen ze beide toeristische vluchten naar de ruimte verkopen. De Blue Origin-CEO ging eerder dit jaar zelf kort de ruimte in. Daarna volgde een petitie om hem voorgoed in de ruimte achtre te laten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.