Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 26 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat doet Jeff Bezos fout? Personeel loopt over naar Elon Musk

Het personeel van Blue Origin, het ruimtevaartproject van Jeff Bezos, loopt in grote getalen weg. Voornaamste bestemming: het SpaceX van Elon Musk.

De ruimte is niet alleen meer het speelterrein van ruimtevaartorganisaties als NASA en ESA. Tegenwoordig is ruimtevaart een hobby van elkaar in de haren vliegende miljardairs, die de verhoudingen in de ruimte behoorlijk in de war schoppen.

Personeel Jeff Bezos loopt over naar Elon Musk

Maar ook de verhoudingen onderling gaan niet echt lekker. Eerder deed Jeff Bezos namens Blue Origin al zijn beklag over een maanlander voor NASA die Elon Musk mag ontwikkelen. Nu loopt zijn personeel over naar SpaceX en andere ruimtevaartbedrijven.

Onder anderen Bob Ess, missiehoofd van Blue Origin, is opgestapt. Hij was de leidinggevende van het ruimtetransportprogramma en degene die verantwoordelijk was voor de lanceerraketten. Hij is slechts een van de zeker twaalf prominente namen op een door Fox Business samengestelde lijst met vertrekkend personeel. Dit zijn onderzoekers, technici en hooggeplaatste managers. Veel van hen werken nu voor SpaceX. Zelf bagatelliseert Blue Origin de exodus. “Het is een normaal verloop in een zeer competitieve markt”, aldus een woordvoerder tegen CNBC.

Blue Origin vs. SpaceX

Maar het vertrek van de prominente medewerkers is natuurlijk niet te ontkennen. Wat doet Jeff Bezos dan fout? Of beter gezegd: wat doet Elon Musk zo goed? Want waarom loopt iedereen weg bij Blue Origin, terwijl al het fulltime personeel daar in juli nog een bonus van 10.000 dollar kreeg?

Het is nu nog speculeren. Misschien ziet het personeel dat Blue Origin op bepaalde vlakken de boot heeft gemist en achterloopt op de concurrentie. Zo hengelde Elon Musk onlangs dus dat lucratieve contract binnen. SpaceX krijgt 3 miljard dollar ter beschikking om de maanlander te ontwikkelen voor de ruimtevaartmissie van NASA in 2024. Jeff Bezos tekende bezwaar aan tegen het contract, maar dat is door de U.S. Government Accountability Office inmiddels van tafel geveegd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.