Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 25 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe elektrische auto uit Frankrijk kost minder dan 15.000 euro

Een elektrische auto is duur en dat komt met name door het kostbare accupakket. Toch komen verschillende EV-merken nu met betaalbare modellen op de markt.

Zo zijn deze 6 EV’s in aantocht die oprukkende Chinese autobouwers het leven zuur moeten maken. Eén daarvan is de zojuist onthulde Citroën ë-C3, een serieuze elektrische auto die zich met een prijskaartje van zo’n 24.000 euro tot de goedkoopste EV’s op de Europese markt mag scharen. Buiten Europa kan het stukken goedkoper, zo bewijst BYD.

Europese EV voor minder dan 15.000 euro

Toch is er nu een veel goedkopere elektrische auto. Al vanaf 14.490 euro koop je de Franse Ligier Myli. Het grote nadeel van dit zeer compact stadsautootje is zijn topsnelheid, die bedraagt namelijk slechts 45 kilometer per uur. Ligier is al 40 jaar brommobielfabrikant en op papier is ook deze EV een brommobiel.

goedkope betaalbare EV elektrische auto auto's brommobiel frankrijk frans
(Afbeelding: Ligier)

Laat dat je echter niet afschrikken. In de stad is deze Ligier Myli goed te gebruiken als alternatief voor de elektrische auto. Je hebt namelijk keuze uit drie accupakketten, waarbij de grootste 12,42 kWh-batterij een range tot wel 193 kilometer biedt. Je rijdt de EV – die is voorzien van een regeneratief remsysteem – niet snel leeg in de binnenstad van Amsterdam. Bovendien kun je de elektrische microcar gewoon aan de AC-laadpaal hangen.

Elektrische auto met prijzige opties

Daarnaast mag je als 16-jarige al rijden in de EV en geniet je van allerlei opties die je ook op volwassenere auto’s treft. Denk aan een Apple CarPlay en Android Auto, voor- en achterruitverwarming, stuurbekrachtiging, een achteruitrijcamera, airco en zelfs stoelverwarming.

goedkope betaalbare EV elektrische auto auto's brommobiel frankrijk frans
(Afbeelding: Ligier)

Het nadeel is dan weer dat je voor al deze gemakken moet bijbetalen. Voor de geadverteerde prijs koop je een kale instapversie van de Ligier Myli met een actieradius van slechts 63 kilometer. De prijs van een rijk uitgeruste Myli klimt al gauw richting de 20.000 euro. Hmm, dat is plots niet meer zo goedkoop. Zeker niet als je je bedenkt voor hoe weinig geld je deze Range Rover-kloon op de kop tikt. Dat is alleen geen elektrische auto.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.