Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De goedkoopste elektrische auto ter wereld en wat je ervoor krijgt

BYD, misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar het is een van de grootste autobouwers ter wereld. Voorheen was het merk vooral in Azië actief, maar kortgeleden heeft het de oversteek gemaakt naar Europa. Tijdens de autoshow van Shanghai onthulde het merk de BYD Seagull, in verschillende media de goedkoopste elektrische auto ter wereld genoemd. Of dat zo is? Vind, op Alibaba-gedrochten na, maar eens een goedkopere.

Nog niet alles over de BYD Seagull is bekend, maar dat het een compacte, lichtgewicht en bovenal goedkope EV is, staat als een paal boven water. De elektrische auto is verkrijgbaar bij 73.800 Chinese yuan, omgerekend nog geen 10.000 euro. Ter vergelijking, de goedkoopste elektrische auto die je hier nu kunt kopen is de Dacia Spring, waar je minimaal 21.750 euro aan kwijt bent.

‘Goedkoopste elektrische auto ter wereld’ van BYD

Wat krijg je voor dat bedrag? Een opvallend complete auto. Verschillende Europese fabrikanten bouwen mini-EV’s zoals de Opel Rocks Electric en Citroën Ami. Dit zijn echter elektrische brommobielen waar je al vanaf je zestiende in mag rijden. Hetzelfde kan niet worden gezegd over de BYD Seagull. De vermeende goedkoopste elektrische auto ter wereld is een volwaardige EV.

goedkoopste elektrische auto BYD Seagull 3
(Afbeelding: BYD)

Zo heeft de BYD Seagull een topsnelheid van 130 kilometer per uur en een actieradius van 306 kilometer of 405 kilometer, afhankelijk van de uitvoering. Een range waar je letterlijk mee thuis kunt komen. Daarnaast is ook het interieur van de meeste gemakken voorzien. Voor je neus tref je een digitaal instrumentenpaneel, je telefoon is draadloos op te laden en op de middenconsole vind je een 12,8 inch touchscreen dat zelfs 90 graden kan draaien, waarna je plots een verticaal scherm in je auto hebt. Een beetje zoals Tesla.

Met deze elektrische occasion kun je levenslang gratis laden

Maar hoe doet BYD dat? Hoe maakt het merk een serieuze elektrische auto voor zo weinig geld? Het antwoord schuilt in de batterij. Waar accupakketten van elektrische auto’s over het algemeen bestaan uit lithium-ion-batterijen, is de BYD Seagull voorzien van een 30 kWh of 38 kWh natrium-ion-accu. Een batterijsoort die een stuk goedkoper is om te produceren.

Betaalbare elektrische occasions

Op dit moment is het niet niet duidelijk of de goedkoopste elektrische auto ter wereld (op Alibaba-troep na) van BYD ook zijn weg naar markten buiten China zal vinden. De vraag naar betaalbare EV’s is er zeker, dus als de prijs niet te ver oploopt, zou de BYD Seagull het hier goed kunnen doen. Mensen met een kleine portemonnee die toch graag nu al een betaalbare EV willen hebben, kunnen kijken naar deze betaalbare elektrische occasions.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.