Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

Netflix vs HBO Max: wie heeft de beste films volgens IMDb?

De strijd tussen streamingdiensten woedt nog altijd voort. Netflix heeft meer concurrentie dan ooit, en het aanbod in films versplintert. We pakken IMDb erbij en rekenen het voor je uit: wie heeft de beste films, Netflix of HBO Max?

Het idee is simpel: van elke streamingdienst pakken we alle films, sorteren ze op IMDb-score, en vervolgens laten we je de top tien zien. Zo weet je niet alleen wie de betere films heeft, maar pak je hopelijk ook wat kijktips mee.

Netflix

We beginnen met de top tien beste films op Netflix, gerangschikt op basis van de IMDb-scores. Netflix heeft niet de decennia aan legacy-content waarover Warner Bros. en daarmee HBO Max wel beschikt. HBO heeft immers megafranchises zoals Dune en Harry Potter in zijn portfolio. Toch weet Netflix een gevarieerd antwoord op al dat filmgeweld te bieden.

1. The Shawshank Redemption (1994)

The Shawshank Redemption is een klassieker uit 1994, geregisseerd door Frank Darabont. Het verhaal gaat over twee gevangenen die elkaar vinden in de Shawshank-gevangenis en een ongebruikelijke vriendschap sluiten. De hoofdrollen worden gespeeld door Tim Robbins en Morgan Freeman. Als we het over must-see’s hebben, dan is dit er zonder twijfel eentje.

IMDB-score: 9.3

2. Schindler’s List (1993)

Schindler’s List is gebaseerd is op het boek Schindler’s Ark van Thomas Keneally. De film werd geregisseerd door Steven Spielberg en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat over de rijke ondernemer Oskar Schindler die zijn personeel, dat voornamelijk uit joden bestond, redt van de vervolging door de nazi’s.

De film werd genomineerd voor zeven Oscars en won er uiteindelijk drie, waaronder die voor Best Picture. Steven Spielberg kreeg ook een Oscar voor Best Director.

IMDB-score: 9.0

3. David Attenborough: A Life On Our Planet (2020)

David Attenboroughs A Life On Our Planet biedt een uniek en indrukwekkend kijkje in de natuur door de ogen van één van de grootste natuurkenners van onze tijd. De documentaire laat zien hoe de natuur zich heeft ontwikkeld sinds Attenborough als jonge man begon met het maken van natuurdocumentaires. Het is een waarschuwing voor ons allemaal, maar ook een hoopvolle boodschap dat het nog niet te laat is om iets te doen aan de huidige ecologische crisis.

IMDB-score: 8.9

4. Inception (2010)

Inception is een sciencefictionfilm uit 2010, geregisseerd door Christopher Nolan. De film is gebaseerd op een origineel verhaal van Nolan zelf. In de film wordt technologie gebruikt om dromen te manipuleren en informatie te stelen. Het verhaal volgt een team van dieven dat wordt ingehuurd om een idee in de geest van een C.E.O. te planten. Het team moet vechten tegen de krachten van de natuur en het tragische verleden van hun leider om het project tot een goed einde te brengen. De film werd genomineerd voor acht Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur. Leonardo DiCaprio en Joseph Gordon-Levitt spelen de hoofdrollen in de film.

IMDB-score: 8.8

5. Fight Club (1999)

Fight Club is een Amerikaanse cultfilm uit 1999, geregisseerd door David Fincher. De hoofdrollen worden vertolkt door Brad Pitt en Edward Norton. Het verhaal gaat over een sukkelige kantoormedewerker (Norton) die zich aansluit bij een ondergrondse vechtclub, waar hij de leiding krijgt van de charismatische Tyler Durden (Pitt). Geleidelijk aan evolueert de club tot iets veel gevaarlijkers.

IMDB-score: 8.8

En verder

6. The Matrix (1999) scoort een 8.7 op IMDb

7. Goodfellas (1990) scoort een 8.7 op IMDb

8. Interstellar (2014) scoort een 8.6 op IMDb

9. Se7en (1995) scoort een 8.6 op IMDb

10. Saving Private Ryan (1998) scoort een 8.6 op IMDb

HBO Max

HBO Max is vooral in Nederland nog een relatieve nieuwkomer. Bovendien blijft het Nederlandse aanbod van de streamingdienst vooral wat oudere blockbusters betreft flink achter bij het Amerikaanse aanbod. Daar tegenover staat meerdere decennia aan hoogwaardige HBO-producties die vaak geprezen worden om de verbluffende kwaliteit. De prestige-televisieserie is praktisch door HBO uitgevonden.

Vergeet bovendien niet dat de streamingdienst eigendom is van filmstudio Warner Bros. We maken de balans op: kan HBO Max Netflix aftroeven als het om topfilms gaat?

1. The Shawshank Redemption (1994)

Nee, dit is geen foutje: The Shawshank Redemption is ook de best beoordeelde film op HBO Max. Waar de laatste jaren vaak films van streamingdiensten werden getrokken omdat de licentiehouder een eigen dienst wilde beginnen, zijn er ook films die je praktisch overal kunt streamen. Meermaals geld vangen met dezelfde titel is ook een lucratieve strategie. Klassieker!

IMDB-score: 9.3

2. The Dark Knight (2008)

Een van de belangrijkste wapenfeiten van Warner Bros. en daarmee HBO Max is DC. Films als The Dark Knight tot je ‘Originals’ mogen rekenen is een knaller van een troef in deze markt. The Dark Knight, van regisseur Christopher Nolan, is een meesterwerk. Kan Christian Bale de door Heath Ledger gespeelde Joker stoppen? Het antwoord weet je al, maar dat neemt niet weg dat The Dark Knight ook voor de 34e keer nog meeslepend en onderhoudend is.

IMDB-score: 9.0

3. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Een van de meest geliefde trilogieën aller tijden komt tot een einde in The Lord of the Rings: The Return of the King. Deze laatste film in de trilogie is misschien wel de beste. Als je puur op de IMDb-scores van de reeks afgaat, die volledig op HBO Max staat, dan is dat in ieder geval een feit. Elijah Wood en Viggo Mortensen zijn geweldig in hun rollen als Frodo en Aragorn, twee mannen die op een missie zijn om het kwaad uit de wereld te verdrijven.

IMDB-score: 9.0

4. Inception (2010)

Ook Inception is op het moment van schrijven zowel op Netflix als op HBO Max te vinden. De film vertelt het verhaal van een dief (Leonardo DiCaprio) die bedrijfsgeheimen steelt door het gebruik van droomuitwisselingstechnologie. Hij krijgt echter de omgekeerde taak toebedeeld: een idee in de geest planten van een CEO (Joseph Gordon-Levitt). Zijn tragische verleden gooit echter roet in het eten.

IMDB-score: 8.8

5. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

Daar gaan we weer: The Lord of the Rings begint in deze film met het iconische avontuur. Gandalf komt de Hobbits halen voor een belangrijke missie: het vernietigen van de ring. Er staat een hoop op het spel, met de Dark Lord Sauron als grote schurk. Schitterend materiaal voor een ouderwetse filmmarathon!

IMDB-score: 8.8

En verder

6. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) scoort een 8.8 op IMDb

7.  The Matrix (1999) scoort een 8.7 op IMDb

8. Goodfellas (1990) scoort een 8.7 op IMDb

9. Interstellar (2014) scoort een 8.6 op IMDb

10. Se7en (1995) scoort een 8.6 op IMDb

Netflix vs HBO Max: wie wint?

We maken de balans op. Kan nieuwkomer HBO Max het voor elkaar krijgen om Netflix af te troeven? Welke streamingdienst verdient de zuur verdiende centen van filmliefhebbers? Goodfellas en Interstellar zijn eigenlijk al een alles zeggende graadmeter. Ze staan op beide diensten, maar bij HBO Max moet je verder naar beneden in de top tien gaan om ze te spotten.

Toch doen we nog even de rekensom: Netflix scoort met zijn top tien beste films een gemiddelde IMDb-score van exact een 8.8. HBO Max doet het maar net ietsje beter met een gemiddelde score van 8.83. Afgerond is het dus een gelijkspel.

Een beetje een anticlimax misschien, maar het glas is in dit geval eigenlijk gewoon halfvol: welke streamingdienst je ook kiest, je hebt op zijn minst beschikking tot een aardige lijst aan topfilms. Het zijn stuk voor stuk klassiekers die je waarschijnlijk al kent, maar dat mag de pret niet drukken. Deze topfilms verdienen het om opnieuw gekeken te worden.

Quentin Tarantino onthult eerste film van 2-jarige zoontje

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.