Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Consumentenbond spreekt Netflix: geen onrechtmatige toeslag

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Netflix definitief toeslag gaat heffen voor het onrechtmatig delen van accounts. De eerste stap zou al zijn gezet, maar ook de Nederlandse Consumentenbond zit niet stil.

Update: 26 oktober, 11.24 uur

Abonnees hoeven dus geen extra toeslag te betalen vanaf 2023 als ze langer dan twee weken Netflix kijken vanuit hun vakantiehuis in de Europese Unie.

Het gevreesde nieuws werd gedeeld na de kwartaalcijfers van het bedrijf. 2022 is met weglopende abonnees en dalende cijfers op de beurs niet echt een lekker jaar voor Netflix. Dus maakt de streamingdienst rare sprongen. Eerder werd al bekendgemaakt dat er een goedkoop abonnement met advertenties komt, maar daar kun je zelf voor kiezen.

Netflix-toeslag op delen accounts

Nu wil Netflix dus het delen van één account door meerdere personen aanpakken. Veel mensen delen een wachtwoord, dat gebeurt eigenlijk met alle streamingdiensten. Maar bij nog altijd de grootste van allemaal zijn er allerlei processen in werking gezet om dit tegen te gaan.

Zo begon de streamingdienst begin dit jaar in Argentinië en Guatemala met een opmerkelijke test. Kijkers die op een andere locatie dan de hoofdabonnee in kwestie een film of serie probeerden te streamen, kregen de melding dat ze zelf bij moesten betalen voor een ‘sub-account’ op Netflix. Ook zijn er wat andere dingen getest, en nu kwam de definitieve mokerslag. “Vanaf 2023 wordt het aangepakt”, luide het tijdens de kwartaalafsluiting. En de eerste stap is gezet.

Consumentenbond springt in de bres

Maar gelukkig is daar de Nederlandse Consumentenbond, voor wat het waard is. “Volgens de Europese regels reizen abonnementen van streamingdiensten gewoon met je mee”, schrijft de organisatie die jouw belangen behartigt.

De Consumentenbond verwijst hierbij tot tot de EU-regels wat betreft toegang tot online content.

Nieuwe films en series

Voorlopig nog lekker blijven delen dus, de Consumentenbond staat achter je. En als je komend weekend tijdens het gure herfstweer dan toch besluit lekker via Netflix te gaan streamen, check dan alle nieuwe films en series die in oktober 2022 op de streamingdienst zijn verschenen.

Tweakers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.