Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Netflix haalt woede op de hals met duistere film over moordzaak

Op 27 oktober komt The Stranger uit in de bioscoop, een thriller over een moordzaak die meteen opvalt. De familie van het slachtoffer waarop de film is gebaseerd is namelijk woedend dat Netflix de film uit gaat brengen.

Netflix heeft HBO de afgelopen jaren van de troon gestoten als koning van de true crime. De documentaires vliegen je om de oren.

Netflix presenteert The Stranger

Zo komt er in oktober een documentaireserie uit met nooit eerder vertoonde opnames van gesprekken met de seriemoordenaar, necrofiel en kannibaal Jeffrey Dahmer.

Daar blijft het niet bij wat Dahmer betreft. WandaVision-ster Evan Peters gaat de seriemoordenaar namelijk ook spelen in een Netflix-serie genaamd Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, waarvoor afgelopen week de eerste trailer uitkwam.

In dezelfde maand komt The Stranger uit. Niet een documentaire maar een film over een misdaadzaak, geregisseerd door de Australische acteur en filmregisseur Thomas M. Wright. De film komt op 19 oktober uit op de streamingdienst, maar nu al zorgt het project voor flinke controverse.

Crimineel netwerk en Obi-Wan Kenobi

De thriller volgt twee mannen die elkaar niet kennen, maar wiens levens op een bloedstollende manier samenkomen. Henry Teague, gespeeld door Sean Harris, is verdachte in een onopgeloste vermissingszaak. De andere man is een undercoveragent, gespeeld door Obi-Wan Kenobi‘s Joel Edgerton.

Zijn personage maakt deel uit van een klein groepje geheim agenten die een duister crimineel netwerk hebben geïnfiltreerd. Hun doel? Een moordenaar vangen die al acht jaar voortvluchtig is.

Dat is al een recept voor een enerverende thriller, maar wat The Stranger zo intrigerend maak op papier is het feit dat de film grotendeels gebaseerd is op een echte moordzaak.

Waargebeurd verhaal en controverse

Dan hebben we het over de ontvoering van en moord op Daniel Morcombe, een 13-jarige scholier die in 2003 ontvoerd werd bij een bushalte. Het was één van de meest high-profile zaken in de recente geschiedenis van Australië. Pas na een lange undercover-operatie werd de moordenaar gevonden en gearresteerd.

Dan vraag je je af wat deze film zo controversieel maakt. Nou, de familie van het vermoorde Australische jongetje is allesbehalve blij met het project van Netflix. Sterker nog, ze claimen dat alle betrokkenen schaamteloos profiteren van de zaak, zonder respect te tonen voor hun zoon.

Onsmakelijk, moreel corrupt

Of, zoals zijn vader het samenvatte tegenover ABC Australia: “We vinden dat dit het meest onsmakelijke, het meest kwetsende is en geen enkel nut voor de samenleving heeft”.

Ook de moeder van Daniel Morcombe is woedend.

“Individuen die geld verdienen aan een gruwelijke misdaad zijn parasieten. Ze zijn harteloos en respectloos naar Daniel, de DMF en de familie Morcombe. We vinden het maken van de film moreel corrupt en wreed. Je moet je schamen,” aldus de moeder van het slachtoffer op Twitter.

Netflix the stranger moordzaak thriller
🍿 (Afbeelding: Netflix)

Wordt vervolgd…

Oei. Als elke familie van slachtoffers in moordzaken zo zou reageren, dan zou de film- en serieblibliotheek van HBO en Netflix een stuk minder omvangrijk zijn. Tegelijkertijd is het uiteraard hun goed recht.

Vooralsnog gaat de release van de film gewoon door. The Stranger komt op 27 oktober uit in de Nederlandse bioscopen. Buiten Nederland is de film vanaf  19 oktober wereldwijd op Netflix te streamen.

Netflix the stranger moordzaak thriller
🍿 (Afbeelding: Netflix)

ABC Australia

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.