Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Superheldenfilm Netflix compleet kapotgemaakt (en de makers juichen)

Netflix’s Thunder Force wordt de slechtste film ooit genoemd. Maar dat had iedereen kunnen zien aankomen, dankzij dit beruchte duo.

Regisseur Ben Falcone en actrice Melissa McCarthy zijn een opvallend duo. De twee zijn niet alleen getrouwd, maar werken ook op professioneel vlak continu samen. Op zeer lucratieve wijze.

Matige films als businessmodel

Matige films maken die consistent scoren is een businessmodel. Die twee bewijzen het. Hun IMDb-pagina’s staan vol met komedies die door critici de grond in worden gestampt, maar wel gretig aftrek vinden bij studio’s. Ze zijn namelijk goedkoop om te maken en scoren bijna altijd bij consumenten. Weinig risico, in tegenstelling tot peperdure blockbusters.

Het Adam Sandler-effect dus. Ook zijn films zijn vaak ronduit crap, maar staan steevast tot de best scorende titels op bijvoorbeeld Netflix. En wat boeit het ook? Niet elke film hoeft Oscars-materiaal te zijn. Soms wil je lekker je verstand op nul zetten en gewoon een vermakelijk filmpje kijken.

Netflix scoort met Thunder Force

Eigenlijk hadden we dus ook al beter moeten weten toen Netflix Thunder Force aankondigde. Een superheldenfilm met Melissa McCarthy in de hoofdrol en Ben Falcone als regisseur.

Fans die hoopten op het antwoord van Netflix op Marvel, kunnen dan ook beter wachten tot het veelbelovende Jupiter’s Legacy uitkomt. Je raadt het al: Thunder Force is belabberd. Zeer belabberd.

Slechtste film ooit?

Sterker nog, hier en daar wordt de komedie zelfs de ‘slechtste film ooit’ genoemd. Dat gaat wat ver, maar als we de balans opmaken dan ziet het plaatje er niet best uit.

Op Rotten Tomatoes scoort de Netflix Original een matige score van 25 procent onder critici en 23 procent onder consumenten. Dus zelfs de fans, die vaak minder picky zijn dan journalisten, zijn diep teleurgesteld.

“Waarom blijft Melissa McCarthy films maken met haar man? … Ik hou van mijn man en zou graag met hem werken, maar ik ga geen vreselijke films maken om dat mogelijk te maken,” aldus Christy Lemire van FilmWeek. Ouch.

Rotten Tomatoes rekent af

En zo gaat het dus de hele tijd door:

Thunder Force illustreert wat er gebeurt als filmmakers een redelijk interessant uitgangspunt nemen en het omringen met onzinnig schrijfwerk, cringe-opleverend acteren, stagnerende actie, komedie zonder humor en slap drama,” concludeert James Berardinelli van ReelViews.

“Gelukkig is het geweldige aan de streamingdienst dat je er gewoon langs kunt scrollen, op zoek naar een veel leukere film om naar te kijken. Het is gebouwd op een sterk fundament qua premisse en sterren, maar verspilt het totaal,” merkt Eric Eisenberg van CinemaBlend op. Je zit niet opgesloten in een bioscoop.

Netflix en de makers juichen

Op IMDb brengt de film het er niet veel beter vanaf, met een 4.3 na 17.000 stemmen. En de fans? De consumenten? Die zijn net zo negatief als de critici. Op Twitter regent het genadeloze reacties. Sterker nog, Thunder Force wordt geregeld de slechtste film van Falcone tot nu toe genoemd. En dat zegt wat.

Falcone en McCarthy zullen er in ieder geval niet wakker om liggen. Je raadt het al: Thunder Force is wereldwijd in tientallen landen de best bekeken titel op Netflix. Het beruchte duo heeft het weer geflikt. Well done.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.