Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla begrenst om opmerkelijke reden de actieradius van deze Model 3

Autofabrikanten houden vaak rekening met fiscale regels wanneer zij de verkoopprijs van een auto bepalen. Hierdoor zijn sommige auto’s – bijvoorbeeld – 59.995 euro in plaats van 60.000 euro. Ook Tesla doet dat. Maar daar vinden ze wel dat als je minder betaalt, je ook minder hoort te krijgen.

De voornaamste reden om een auto onder een bepaalde prijs te houden, is subsidie. In veel landen krijg je tot een bepaalde aankoopprijs een leuk bedrag van de overheid. Dat is ook in Canada het geval. Daar krijg je 5.000 Canadese dollar terug op elektrische auto’s goedkoper dan 45.000 CAD exclusief opties. Met opties mag de auto tot 55.000 CAD kosten. De Model 3 viel hier net boven.

Net iets minder dan 30 mille

De Model 3 was met 47.000 CAD net iets te duur voor de regeling. Daarom maakt Tesla een mooi prijsje voor de Canadese markt, 44.999 CAD (net geen 30.000 euro). Hier gaat dan nog eens 5.000 CAD van af.  Helaas zit er ook een keerzijde aan deze korting.

Tesla Model 3
(Afbeelding: Tesla Canada)

Tesla vindt: als je minder betaalt, moet je ook minder krijgen. Daarom verlaagt Tesla de actieradius van de goedkopere Model 3 van 426 naar 151 kilometer. Dit doen zij niet door er een kleine en goedkopere accu in te leggen, maar door de software aan te passen. De topsnelheid van 225 kilometer per uur en de nul-naar-honderd-tijd van 5.6 seconden blijven wel behouden, maar ook Autopilot wordt standaard van de 151 km-versie gehaald. Het lijkt er niet op dat Tesla achteraf de software nog wilt aanpassen.

Shortrange Tesla Model 3 werd al verkocht in 2019

Tesla verkoopt het model al sinds 2019, toen moest je nog bellen of naar een Tesla store voor de goedkope uitvoering. Nu is het model gewoon – als alle andere Tesla’s – met een druk op de knop te bestellen.

Tesla-bestuurder ontdekt hilarische ‘Butthole’ easter egg

Hoewel de Tesla door de restrictie een stuk goedkoper is geworden, zullen er weinig mensen voor een Model 3 kiezen met 151 km actieradius. Helemaal in een uitgestrekt land als Canada lijkt het geen slimme keuze.

Klik hier om naar de Canadese site van de Model 3 te gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.